Humane Society International raportează practici crude și ilegale în fermele de blănuri din România. Organizația îi cere premierului Ciucă să „oprească această suferință atroce”
Andreea Roseti, director HSI în România a declarat pentru AP: „O astfel de cruzime face de rușine România și sperăm că investigația noastră marchează începutul sfârșitului pentru industria blănurilor de aici.”
Un crescător de blănuri i-ar fi arătat unui anchetator HSI inclusiv o cameră de gazare artizanală
Într-un subsol murdar, chinchile crescute pentru a oferi blana lor industriei modei mușcă sârma cuștilor stivuite de la podea la tavan, fără lumină naturală, în timp ce puii lor se zbat pe podelele din plasă de sârmă, scrie în raportul HSI, citat de AP.
Scena filmată se numără printre concluziile unei investigații sub acoperire privind condițiile din fermele de blănuri de chinchilla din România, realizată anul trecut de ONG-ul Humane Society International.
HSI a declarat că a descoperit practici crude și ilegale și a făcut apel la premierul român Nicolae Ciucă să interzică complet creșterea animalelor pentru blănurile lor în această țară din Europa de Est.
Miercuri, organizația caritabilă i-a prezentat în mod oficial lui Nicolae Ciucă un raport cu privire la constatările sale – văzut în exclusivitate de The Associated Press -, îndemnându-l să „oprească această suferință atroce în numele modei”.
Anchetatorii HSI, care au cercetat 11 ferme de chinchilla din diferite părți ale României, au declarat că unii fermieri le-au spus că ucid animalele prin ruperea gâtului – o practică ce contravine metodelor de ucidere permise pentru chinchilla conform legislației Uniunii Europene.
Chinchilele sunt o specie de rozătoare foarte sociabilă, originară din America de Sud, și apreciată pentru blana lor moale și mătăsoasă.
Un crescător de blănuri i-ar fi arătat unui anchetator HSI o cameră de gazare artizanală – o metodă sinistră de ucidere permisă de legislația UE – care fusese construită „cu ajutorul unei oale sub presiune”.
Această practică „crudă” trebuie să ia sfârșit acum, chinchilele „sunt ucise cu metode barbare” în România.
Organizația mai spune că femelele de chinchilla sunt ținute în cicluri de sarcină aproape permanente, în timpul cărora sunt forțate să poarte un „guler sau o zgardă rigidă la gât” pentru a le împiedica să evadeze în timpul împerecherii.
Ca răspuns la investigația HSI, un grup de parlamentari români a depus luni în parlament o propunere legislativă prin care solicită interzicerea creșterii și uciderii animalelor doar pentru blana lor. Propunerea a fost semnată de cinci deputați din partea Partidului Național Liberal.
Este un impuls pentru ca România, membră a UE din 2007, să se „alinieze la legislația UE” și să se alăture altor membri ai blocului care au introdus deja astfel de interdicții, au declarat legislatorii.
Gheorghe Pecingină, deputatul care a inițiat propunerea, a declarat pentru The Associated Press că este important ca această practică „crudă” să ia sfârșit acum, deoarece chinchilele „sunt ucise cu metode barbare” în România.
Biroul premierului Ciucă și Asociația Producătorilor de Piele și Blănuri din România nu au răspuns solicitărilor AP pentru comentarii.
Săptămâna trecută, legislatorii letoni au votat modificarea legislației pentru a interzice fermele de blănuri, făcând din Letonia a cincisprezecea dintre cele 27 de țări din UE care a pus capăt acestei industrii.