Horia Constantinescu, președintele ANPC, a declarat joi, pentru B1 TV, că specula nu există ca infracțiune în Codul Penal, dar inspectorii Autorității au reușit să găsească modalități de a-i sancționa pe comerciații care încearcă să profite de situația grea prin care trecem pentru a obține profituri exagerate. Constantinescu a mai spus că nu toți cei care se prezintă producători chiar sunt producători.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.
„Specula nu există ca o infracțiune încă în Codul Penal și, din punct de vedere contravențional, nu există nimic care să sancționeze prețurile speculative.
Totuși, verificările făcute de noi, conform competențelor, au găsit maniera de evaluare a activității comercianților acuzați de astfel de demersuri, așa încât am reușit să-i aducem cu picioarele pe pământ, în sensul că tot câștigul ce poate fi realizat în această perioadă l-am mutat în bugetul de stat, aplicând sancțiuni pentru abateri destul de grave, credem noi, cu impact major asupra săntății și vieții consumatorilor.
Modul în care aceștia au reacționat, din cauza perioadei pe care o traversăm, în sensul că au profitat și au majorat alarmant prețurile…. Asta a fost secondat de un necesar de materii prime mult mai mare decât de obicei. Normal că ele au fost depozitate neconform și prezentate pentru a fi cumpărate într-o manieră necorespunzătoare.
Am ridicat marfa, am aplicat sancțiuni și ce au crezut ei că vor realiza ca venit s-a transformat într-o mare pagubă
Noi revenim în piețe să transmitem un mesaj de fermitate și echilibru”, a declarat Horia Constantinescu, pentru B1 TV.
Acesta a precizat că inspectorii ANPC le-au vorbit comercianților despre nemulțumirea opiniei publice vizavi de prețurile exagerate.
„Faptul că nu toți cei pe care unii dintre cetățeni îi plâng ca fiind producători, de fapt, sunt producători reali și achiziționează marfa de la cei care o muncesc…”, a mai spus el, punctând că acești falși producători urmăresc să obțină profituri exagerate.
În Piața Obor din Capitală, a dat Constantinescu un exemplu, între 15 și 20 % sunt și producători, restul cumpără marfa de la producători și o revând majorând prețurile după bunul plac.