Horia Constantinescu (ANPC): Furajele care le dau puilor o culoare galbenă nu sunt toxice, dar vorbim de o pratică comercială înșelătoare / Inclusiv culoarea gălbenușului de ou poate fi schimbată

Horia Constantinescu (ANPC): Furajele care le dau puilor o culoare galbenă nu sunt toxice, dar vorbim de o pratică comercială înșelătoare / Inclusiv culoarea gălbenușului de ou poate fi schimbată
Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a precizat miercuri că nu sunt toxice furajele care le dau puilor o culoare galbenă, dar că este vorba despre „o practică comercială asemănătoare” întrucât sunt folosite pentru a crea senzația că puiul este de „calitate superioară”, transmite Agerpres.

Horia Constantinescu (ANPC), despre cazul puilor hrăniți cu furaje care le dau o culoare galbenă

Situația, spune șeful ANPC, este una destul de extinsă.

„Am stat de vorbă şi cu alţi operatori economici la nivelul industriei, ce ne-au semnalat că această situaţie trenează de foarte mult timp. Nefiind un medic veterinar, nu sunt foarte priceput în domeniul hrănirii puilor, dar am investigat şi am văzut că aceştia sunt hrăniţi cu anumite furaje ce dau culoarea… Nu toxice, nici pentru păsări, nici pentru om, dar vorbim aici de o practică comercială înşelătoare, vorbim de o situaţie cu care se confruntă foarte multe dintre gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, ştiind cumva, din generaţie în generaţie, că acela este cât mai apropiat calitativ de puiul de ogradă, de demult”, a declarat Horia Constantinescu, miercuri, în cadrul unor declarații de presă la sediul PSD.

„Or, iată că aici lucrurile fac să pară cu totul altfel, în sensul în care pui crescuţi doar câteva zeci de zile aparent sunt pui de calitate superioară, în condiţiile în care de fapt au fost vopsiţi, aşa cum spuneam, ca o cioară”, a continuat oficialul.

„Inclusiv culoarea gălbenușului de ou poate fi schimbată”

„Grăsimea este galbenă, a puiului, nu neapărat pielea. Pe vremea bunicilor noastre nu cred că, dacă frecai cu buretele de sârmă puiul, acesta brusc se decolora. Dacă noi ne spălăm, oricare dintre noi, nu ne schimbăm culoarea în funcţie de peria pe care o folosim. Deci, cred că nici puişorii. (…) Şi ouăle pot fi vopsite. Am pus în spaţiul public instrucţiunile de utilizare a acestor furaje. Se precizează clar că inclusiv culoarea gălbenuşului de ou poate fi schimbată”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`