Horia Constantinescu (ANPC), despre neregulile la calcularea ratelor: „Din păcate unele situații arată că nu vorbim de un parteneriat real între instituția bancară și consumator”

Horia Constantinescu (ANPC), despre neregulile la calcularea ratelor: Din păcate unele situații arată că nu vorbim de un parteneriat real între instituția bancară și consumator
Inquam Photos / Octav Ganea

Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a oferit duminică în emisiunea Selectiv detalii despre neregulile pe care le-au constata inspectorii în urma controalelor efectuate la bănci. Acesta a precizat că nu au fost pierdute procesele cu băncile privind emiterea de noi grafice de rambursare în care consumatorii să achite rate egale pe întreaga perioadă de creditare în raport cu dobânda aferentă creditului. Magistrații au dispus anularea Ordinului ANPC până la pronunțarea Instanței de fond:

„Din păcate unele situații, sper că nu foarte multe sau nu încă foarte multe, arată că nu vorbim de un parteneriat între instituția bancară și consumator, un parteneriat în adevăratul sens al cuvântului. Este lucrul pe care noi l-am semnalat în aceste procese verbale controversate.

Noi nu am vorbit de calcularea corectă sau greșită a ratelor românilor, am arătat în modul cel mai tranșant faptul că ceea ce era bun la început, în sensul că se calcula un anumit grad de îndatorare al consumatorilor în raport cu suma pe care dorea să o obțină și lucrurile unde au ajuns astăzi sunt total diferite.

Mai mult decât atât, arătăm în cuprinsul acestor acte de control faptul că la momentul la care se stabilea pentru ce fel de credit se califică consumatorul, a fost vorba despre o cursă cu premii acolo, acea cursă cu premii îl îndemna cumva ca în Infernul lui Dante ca voi cei ce intrați aici, lăsați afară orice speranță, li se explica clar că nu se califică în creditul în care ar fi scăzut cu greutate la începutul creditului principalul în rate egale, automat dobânda aferentă fiecărei dintre acestea urmând ca pe turnanta finală să se așeze pe un făgaș normal. Explica clar că e presiunea financiară prea mare și că îl recomandă pe cel care la început doar 15 ani plătește principal dobândă și să vezi ce bine și la vară cald o să fie. A descoperit consumatorul că după doi ani de dobânzi plafonate sau dobânzi fixe s-a trezit într-un roller coaster, într-un parc de distracție financiar în care nici el nu mai înțelegea care obstacol vine, ROBOR-ul, sărea repede în alt leagăn, apărea IRCC-ul, regreta că a sărit, că i s-a făcut rău acolo la cât l-a dat peste cap „.

Horia Constantinescu a atras atenția asupra faptului că se dorește de la bănci situații predictibile.

În două rânduri, ANPC a sancționat băncile „pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la calculul ratelor”, pe motiv că pe graficul de rambursare, în primii ani, rata era compusă un sfert din soldul principal de rambursat și restul- dobândă.

Pe 16 mai, din această cauză au fost amendate 11 bănci, iar după o săptămână, restul de 8, inclusiv băncile de stat.

Președintele ANPC a emis și un ordin prin care obliga băncile să emită noi grafice de rambursare în care consumatorii să achite rate egale pe întreaga perioadă de creditare în raport cu dobânda aferentă creditului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`