Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că la nivelul Guvernului se discută despre modalitățile prin care poate fi combătută specula în comerțul online. Șeful ANPC a mai spus că în cazul cozilor kilometrice formate acum câteva zile la benzinării, dar și în cazul celor care au cumpărat cantități uriașe de ulei se poate vorbi despre o comunicare nu tocmai bună din partea autorităților, dar și despre lipsa de empatie a unor români, cărora nu le pasă de soarta celor din jur. În ambele situații, autoritățile au ținut să-i liniștească pe români că sunt stocuri suficiente.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Din păcate, oamenii nu învață din experiențele trecutului. Acum doi ani, stocurile de hârtie igienică păreau insuficiente și mulți dintre cetățeni cumpărau cantități uriașe. Mă gândesc acum la situația tragi-comică că încă au pe dulapuri, probabil, suluri de hârtie cumpărate atunci. Același lucru se întâmplă și acum.
Cei care cumpără astfel de cantități sunt cei care promovează specula și o duc la nivelul la care o vedem în zilele noastre, comercializându-se în meduul online ulei la prețul de 17 – 18 lei. Sunt probabil cei care cumpără în cantități foarte mari din magazine tocmai pentru a profita de această situație.
S-ar putea să fie și o lipsă de omounicare suficient de inteligibilă pentru toți interlocutorii, dar în același timp nu există nicio scuză a lipsei de omenie și a lipsei de discernământ în momentul în care nu iau în calcul că ar trebui fiecare dintre produsele utile să fie lăsate și celor care nu apucă să-și umple cu câte 300 de baxuri cărucioarele.
Acest lucru nu ține de modul în care comunică Guvernul, ci de modul în care fiecare empatizează cu conaționalul său”, a declarat Horia Constantinescu, pentru B1 TV.
Întrebat dacă autoritățile pot face ceva ori magazinele online sunt libere să pună ce prețuri vor, Constantinescu a spus: „La acest moment nu există niciun act normativ care să combată specula. Luăm în calcul și se discută deja la nivelul Guvernului să vedem în ce condiții putem să combatem acest lucru și stabli clar printr-un act normativ modalitatea prin care putem sancționa. Dar comerțul e liber în România. Sancțiunile aplicate comercianților de combustibil au vizat un comportament incorect în raport cu consumatorul, în sensul că majorările nu aveau la bază absolut niciun raționament comercial”.