Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a susținut că operatorii economici de pe litoralul românesc gonesc turiștii cu prețurile discreționare pe care le practică și serviciile proaste pe care le oferă. Acesta a insistat că „litoralul are nevoie de o curățare substanțială și nu doar de aplicarea unor sancțiuni repetitiv an de an” și i-a dat exemplu pozitiv pe greci și bulgari.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.
„În primul rând, m-a frapat ceea ce a comunicat ministrul Turismului legat de stațiunea Costinești, în condițiile în care întreg litoralul se face ”vinovat” de aceeași situație: construcții haotice, servicii prestate în condiții greu de imaginat, mă refer aici numai la unele locații, pentru că contradicția dintre vechi, investiție și nou este extraordinar de mare. Lângă hoteluri noi, de patru-cinci stele, iată dughenizarea pare să-și continue cursul. Or cred eu că ar trebui săptămâna aceasta, o să ne așezăm la masă toate autoritățile să stabilim că litoralul are nevoie de o curățare substanțială și nu doar de aplicarea unor sancțiuni repetitiv an de an”, a declarat șeful ANPC.
Acesta a reacționat astfel după ce ministrul Daniel Cadariu a declarat, la Prima TV, că staţiunea Costineşti „arată foarte rău” şi dacă lucrurile nu se vor îndrepta, ca variantă extremă, ia în calcul propunerea ca acestei localităţi să-i fie ridicat statutul de staţiune.
Întrebat ce sfat le dă turiștilor de pe litoral pentru a nu se pune în pericol, Constantinescu a răspuns: „Să mănânce din spații igienizate corespunzător, să nu facă rabat să se uite și mai departe de tejgheaua unde eventual fac plata și-și achiziționează produsele, pentru că consecințele pot fi mari și în locul unei distracții să se confrunte cu situații legate de sănătate. Trebuie să înțeleagă că, neîncurajând un comerț de tipul celor de dugheană, cu sigurață participă și ei cumva la primenirea litoralului”.
Șeful ANPC a criticat apoi faptul că fiecare a ajuns să pună ce prețuri vrea, cum vrea: „Sunt foarte puține locații deschise. Pentru unii, sezonul turistic începe undeva prin iulie, în condițiile în care, legal, el ar trebui să înceapă la 1 mai. Profitând de faptul că turiștii sunt captivi într-o anumită localitate, prețurile ajung discreționare. Noi am rămas undeva în perioada în care românul pârjolea câmpiile și otrăvea fântânile din calea atacatorilor. Facem cumva același lucru: mulți dintre operatorii economici gândindu-se la sezon ca la o poveste care să le asigure un net clar la sfârșitul verii, în condițiile în care turismul se judecă pe termen mediu și lung, așa cum ne-au dovedit vecinii noștri greci, bulgari, unde prețurile sunt aceleași de la an la an și nu profită de astfel de zile de vacanță să poată goni și bruma de turiști pe care-o mai aveau”.
Acesta a mai precizat că, după ce că au prețuri mari, mulți operatori economici au și „servici proaste”.
„Turiștii români, nemaivorbind de cei străini, au fost goniți tocmai din aceste cauze, cazări la prețuri discreționare, hrană la dugheană și foarte puține investiții”, a continuat Horia Constantinescu.
Controale ANPC vor avea loc pe litoral și în acest sezon estival, iar operatorii economici prinși cu aceleași nereguli ca anul trecut vor primi sancțiuni mai mari sau riscă stoparea activității.