Secretarul de stat în Ministerul Sănătății,Horațiu Moldovan, a spus, pentru Libertatea, că pacienții care urmează tratament anticoagulant trebuie să anunțe medicul.
”Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai mari achiziții din istoria medicinii. Din fericire, azi există vaccinul anti-COVID, care poate stopa pandemia. Nu reprezintă nicio contraindicație pentru pacienții cu boli cronice. Din contră. Ei trebuie să se vaccineze. Nu este obligatoriu, dar noi recomandăm. Și eu m-am vaccinat, deși și eu am anumite comorbidități, cum ar fi diabet. Nu am avut reacții adverse. Pacienții care urmează tratament anticoagulant trebuie să anunțe medicul. Pacienții nu trebuie să se consulte înainte să se vaccineze. Pacienții cu boli cardiovasculare sunt factori de risc important și fac forme grave. Aceștia trebuie să respecte toate măsurile de protecție. Recomand tuturor să se vaccineze. Riscurile sunt minimale, iar beneficiile sunt enorme.”, a precizat acesta pentru Libertatea.
Aproape 1,5 milioane deangajațiromâni dindomeniileconsiderate esenţiale potfacevaccinulîmpotriva COVID-19,din totalul de 5,6 milioane de angajaţi activi la nivel naţional, arată datele ZF pe baza cifrelorpublicede la Statistică şi Ministerul de Finanţe.
Etapa a doua de vaccinare, care cuprinde şi această categorie de angajaţi începe vineri, 15 ianuarie.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus că nu sunt mai mult de 1 milion de persoane din activităţile esenţiale care să se încadreze în criteriile din această fază.
„Am identificat categoriile de boli cronice. Numărul estimat al persoanelor de peste 65 de ani este de 3,8 milioane, dacă asociem şi persoanele cu boli cronice, probabil că depăşim circa 5 milioane de persoane. Dacă ne uităm la tipul activităţilor esenţiale, cred că nu depăşim 1 milion de persoane eligibile”, a spus marţi Valeriu Gheorghiţă.