Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, pentru B1 TV, că se poate ajunge în scenariul relaxării treptate a măsurilor de restricție doar după 15 mai, în condițiile în care se va constata, mai multe zile la rând, o scădere a numărului de infectări cu coronavirus. Acesta a mai precizat că, acum, capacitatea de Terapie Intensivă destinată îngrijirii pacienților COVID-19 este ocupată în proporție de 50%. Secretarul de stat a mai susținut că unul dintre obiectivele autorităților a fost ca numărul îmbolnăvirilor să nu crească mult și într-un timp scurt, tocmai pentru ca sistemul sanitar să nu fie depășit și să intre în colaps.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a afirmat că, deocamdată, România înregistrează un trend ascendent al numărului de infecții cu SARS-CoV-2. Numărul cazurilor înregistrate trebuie să scadă mai multe zile la rând, pentru ca autoritățile să ia în calcul slăbirea treptată a restricțiilor. Chiar și atunci, însă, măsurile de distanțare socială vor rămâne.
„În acest moment, încă ne aflăm pe un trend ascendent al numărului de infecții în România. Acest trend este unul moderat, de tip logaritmic, nu exponențial, lucru foarte important. Dar trendul este, totuși, unul ascendent. Prin urmare, elementele de analiză epidemiologică și elementele științifice sunt de natură să ne conducă la concluzia că încă trebuie să ne menținem aceste măsuri care ne-au adus până aici, considerăm noi într-o situație de echilibru, până când vom ajunge pe un trend descendent al numărului de infecții în 24 de ore. Acest lucru trebuie să se arate pe mai multe zile la rând, spre o săptămână. De-abia atunci intră în discuție, probabil, relaxarea măsurilor care au fost implementate până acum și care considerăm noi că au avut succes.
Și noi ne așteptăm, în perioada următoare, să existe o creștere a numărului de infecții. Luăm în vedere măsuri de relaxare, analizăm permanent această eventualitate, dar nu considerăm că în următoarele 2 – 4 săptămâni acest lucru va fi posibil. Probabil lucrurile se vor încadra într-un astfel de scenariu după 15 mai. După cum am mai spus, ne așteptăm și noi la un val de infecții mai mare în intervalul imediat ce urmează sărbătorilor pascale. Dacă după 15 mai datele de epidemiologie și dinamica epidemiei vor permite, vom avea în vedere această chestiune (luarea unor măsuri graduale de relaxare a restricțiilor)”, a declarat Horațiu Moldovan, pentru B1 TV.
Secretarul de stat a dat și un exemplu de posibilă măsură de relaxare: „Se poate pune problema reluării activității în instituțiile medicale și pentru intervenții medicale programate, care au fost reduse foarte mult, până la limita de a face numai proceduri de urgență. Eun prim pas pentru a restarta activitatea medicală, chiar dacă la un ritm mai lent”.
Moldovan a insistat că și pe viitor măsurile de distanțare socială vor fi menținute, dat fiind că acestea ne-au ajutat până acum să ținem epidemia în frâu.
Întrebat dacă se găsesc mănuși și măști pe piață pentru toată populația, în eventualitatea în care va exista o obligație de purtare a acestora, Moldovan a explicat: „Ministerul Sănătății a asigurat suportul cu echipamente de protecție pentru spitale și ce are ministerul în subordine. Am ajuns, să spunem, la un echilibru. Furnizarea de echipamente de protecție pentru populația generală excede posibilitățile concrete ale Ministerului Sănătății în acest moment. Noi nu avem în subordine farmaciile, dar probabil vom elabora, prin intermediul Comitetului special, un proiect în acest sens”.
Despre afirmația lui Adrian Streinu Cercel, potrivit căreia data de 15 iulie e mult mai realistă pentru relaxarea măsurilor, Horațiu Moldovan a declarat: „Noi studiem dinamica zilnic, permanent. Opnia domnului Cercel se încadrează în opiniile permanente ale dânsului pe parcursul colaborării cu noi. Acesta a avut o viziune mai strictă, să zicem așa. Mereu a vorbit de intervale de timp mai lungi și măsuri de prudență mai severe. Consider că această opțiune există și e expresia unei prudențe mai mari legată de posibilitățile de creștere nestăpânită a frecvenței infecțiilor. Noi am considerat mereu ca element strategic de gestiune a crizei să menținem numărul de îmbolnăviri și cazuri grave care necesită internări la ATI și folosirea ventilației mecanice cât mai mic, astfel încât sistemul sanitar să facă față, să nu ajungem în situația altor state din vest, în care sistemele au colapsat în fața numărului mare de cazuri”.
„Avem 222 pacienți la Terapie Intensivă, 30% dintre ei ventilați mecanic, într-o posibilitate de îngrijire de 433 de paturi. Deci suntem la 50% la capacitatea de Terapie Intensivă destinată îngrijirii pacienților COVID-19 care e ocupată”, a mai declarat Horațiu Moldovan, pentru B1 TV.
La ora publicării acestei știri, în România sunt confirmate în total9.242 de infectări cu coronavirus.498 de pacienți au murit.