Holocaustul împotriva romilor, comemorat la București / Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi:”România poate fi considerată un model în regiunea noastră” (VIDEO)
Pe 2 august este marcată Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor. La București, această zi a fost marcată printr-o ceremonie la care au luat parte mai mulți oficiali ai statului, dar și supraviețuitori ai regimului nazist.
Nu mai puțin de 500.000 de romi au fost uciși în Europa de regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 2 August este Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor și a fost marcată de Consiliul Europei prin două evenimente la Auschwitz- Birkenau în Polonia. Această zi a fost comemorată și la București.
“România, asemeni celorlalte state europene democratice a conștientizat necesitatea promovării și protejării drepturilor omului și libertăților fundamentale, valorizând diversitatea, a înțeles rolul de a sprijini comunitatea romă la nivel istoric, cultural și social. România poate fi considerată un model în regiunea noastră, fiind printre primele state europene care după căderea Comunismului au adoptat acțiuni afirmative pentru romi ca măsuri reparatorii pentru greșelile istoriei față de minoritatea romă, o primă Strategie națională pentru incluziunea romilor și o strategie națională pentru prevenirea rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță. ”, a declarat Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi.
Supraviețuitorii Holocaustului au povestit cum au scăpat cu viață din lagărul de la Auschwitz.
Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile, prin intermediul consilierului său:
“Experiențele de viață și poveștile celor ale căror visuri și speranțe au fost năruite de discursul urii și de politicile rasiste rămân un testament ingrat al discriminării și totodată un important mijloc prin care să luptăm împotriva perpeturăii nedreptăților și să promovăm valoarea și importanța diversității, a solidarității și a grijii față de semeni.”
Și Guvernul României a transmis un mesaj: „Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome 2022-2027 vizează întocmai susținerea cercetării, conservării și promovării patrimoniului cultural rom și a identității rome”