Manuscrisele lui Mircea Eliade, retrase de la licitație după ce a fost semnat un protocol de vânzare directă către Biblioteca Aman din Craiova a 69 de loturi din colecția „În jurul lui Eliade, Cioran și Blaga – Manuscrise, dedicații și scrisori”

Publicat: 16 12. 2019, 10:21

Casa de licitații Historic și Ministerul Culturii au ajuns la un acord privind scrieri personale aparţinând lui Mircea Eliade, Emil Cioran şi Lucian Blaga. Prin urmare, în cadrul licitației „În jurul lui Eliade, Cioran și Blaga – Manuscrise, dedicații și scrisori”, care va avea loc pe 16 decembrie, nu vor mai fi incluse loturile Eliade, Cioran și Nae Ionescu.

Historic a mai anunțat că, în aceeași zi în care au avut loc aceste negocieri, a primit o hotărâre judecătorească în regim de urgență, ca urmare a inițiativei profesorului Sorin Alexandrescu, moștenitorul legal al lui Mircea Eliade, prin care solicita retragerea de la vânzare a 23 de loturi din licitație.

„Sperăm că se va găsi o soluție ca protocolul încheiat între Casaa de licitații Historic și Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman”prin intermediul Ministerului Culturii să se poată pune în practică”, a transmis casa de licitații.

Comunicatul emis de Historic:

„Casa de licitații Historic a participat în cursul zilei de 13 decembrie la o negociere inițiată de Ministerul Culturii, la care a luat parte și reprezentantul Bibliotecii Județene ”Alexandru și Aristia Aman”.

Drept urmare a acestei negocieri anunțăm ca a fost semnat un protocol de vănzare directă către viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc / Biblioteca Aman din Craiova a 69 de loturi din licitația ” În jurul lui Eliade, Cioran și Blaga – Manuscrise, dedicații și scrisori”, cuprinzând toate fondurile Eliade, Cioran și Nae Ionescu. În cursul aceleași zile Casa de licitații Historic a primit prin executor, o hotărâre judecătorească adoptată în regim de urgență ca urmare a inițiativei profesorului Sorin Alexandrescu, moștenitorul legal al lui Mircea Eliade, prin care solicită retragerea de la vănzare a 23 de loturi din Licitația ” În jurul lui Eliade, Cioran și Blaga – Manuscrise, dedicații și scrisori”. Sperăm că se va găsi o soluție ca protocolul încheiat între Casa de licitații Historic și Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman”prin intermediul Ministerului Culturii să se poată pune în practică.

Drept urmare a acestui protocol în cadrul licitației ” În jurul lui Eliade, Cioran și Blaga – Manuscrise, dedicații și scrisori” care va avea loc pe 16 decembrie la ora 20:30 nu vor mai fi incluse loturile Eliade, Cioran și Nae Ionescu.

Mulțumim reprezentanților Bibliotecii Județene ”Alexandru și Aristia Aman” căt și ai Ministerului Culturii pentru efortul comun legat de găsirea unei soluții de intrare în Patrimoniu Național al fondului Eliade, Cioran și Nae Ionescu.

Ne exprimăm disponibilitatea de a participa în viitor la astfel de discuții de căte ori va fi nevoie”.

Controversele din jurul licitației

Amintim faptul că Licitaţia „În jurul lui Eliade, Cioran şi Blaga – „Manuscrise, dedicaţii şi scrisori” urma să aibă locpe data de 16 decembrie. Mai exact urmau să fie vândute artefacte, manuscrise originale, fotografii de epocă, volume cu dedicații olografe, documente personale care au aparținut lui Mircea Eliade (1907-1986), Emil Cioran (1911-1995) si Lucian Blaga (1895-1961). Prețul de pornire pentru „Amurgul gandurilor”, caiet manuscris, de Emil Cioran, a fost stabilit la 5.000 de euro. O scrisoare olografă de la Mihail Sebastian pentru Mircea Eliade, 1937, are un preț de pornire de 800 de euro, iar „Cum am devenit huligan”, de Mihail Sebastian, cu dedicatie, exemplar bibliofil, are un pret de pornire de 400 de euro.

Mai multe controverse au apărut în spațiul public în jurul acestei licitații, după ceEugen Ciurtin, doctor în istoria religiilor,a lansat un apel către scena culturală românească, avertizând că, dacă scrierile nu sunt recuperate, există posibilitatea ca ele „să nu poată fi consultate alte decenii la rând de nimeni”. (Vezi detalii AICI).

După ce a atras atenția că manuscrisele lui Mircea Eliade vor fi scoase la licitație, în ultima lună a anului 2019, și că există riscul ca documentele să fie pierdute pentru totdeauna, istoricul Eugen Ciurtin a lansat o petiție online prin care îndeamnă scena culturală românească să se implice pentru salvarea acestora. (DetaliiAICI)

Având în vedere că negocierile dintreMinisterul Culturiişi Casa Historic au eşuat inițial, instituţia guvernamentală a solicitat ajutorul Arhivelor Naţionale:Suntem absolut convinsi ca, în interesul protejării acestui patrimoniu arhivistic și deopotrivă cultural deosebit de valoros pentru țara noastră, Arhivele Naționale vor proceda la instituirea dreptului de preempțiune si o parte importanta din istoria noastră va fi păstrată în patrimoniul național. Totodata, pe aceasta cale, reamintim operatorilor economici, caselor de licitatie sau anticariatelor, obligația lor legală, conform Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, art. 36, alin.1.

Vedetele licitației ce se va desfășura luni

În cadrul licitației ce se va desfășura luni urmează să fie scoase la vânzarealte documente valoroase, aparținând unor autori consacrați ai literaturii române. Vedeta licitației organizată de Historic este manuscrisulpoemului eroic de factură romantică Dumbrava Roșie, scris de Vasile Alecsandri în anul 1872. Prețul de pornire este de 7.000 de euro, însă se așteaptă ca această sumă să fie cu mult depășită, având în vedere că este o piesă deosebit de rară, valoarea estimată fiind cuprinsă între 15.000 și 30.000 de euro.

Un alt document rar care va fi scos luni la licitație este „Lepturariu rumînesc cules de’n scriptori rumîni”, operă în 6 volume, scrisă de Aron Pumnul. Tipărităîntre 1862 și 1865, această lucrare a adus mari servicii învățământului românesc șia devenit și „cartea de căpătâi” a elevului Mihai Eminescu. Prețul de pornire este de 1.000 de euro, însă valoarea estimată se situează între 2.000 și 3.000 de euro. „Lepturariul” a apărut ca un moment crucial în viața poetului, pentru formarea personalității sale literare. În acei ani de început ai literaturii noastre, Aron Pumnul nu prezintă cultura românească izolat, ci încearcă să o încadreze într-un context mai larg, declanșând în subtext viziuni comparatiste. Printre mostrele de cultură românească presară istorioare cu tâlcul unor fabule, culese din înțelepciunea universală.

De asemenea, numeroase opere ale lui Mihai Eminescu apar în catalogul licitației, una dintre cele mai valoroase fiind „Almanagh literar ilustrat” din 1877 – cuprinzândpoeziaLuceafărul, cu o nouă intonație. Prețul de pornire pentru această operă este de 300 de euro, însă valoarea estimată depășește 500 de euro.