Hidratarea pe timp de vară: Ce băutură poate fi chiar mai eficientă decât apa simplă?

Publicat: 19 05. 2023, 23:51
Actualizat: 19 05. 2023, 23:52
Foto: Pixabey

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea St. Andrews din Scoția și prezentat într-un articol CNN, cercetătorii au constatat că, într-adevăr, apa nu este considerată cea mai bună băutură hidratantă în termeni de menținere a hidratării pe termen lung.

Studiul a comparat răspunsurile de hidratare ale mai multor băuturi diferite și a constatat că, deși apa – fie plată, fie carbogazoasă – este eficientă în hidratarea rapidă a organismului, băuturile care conțin cantități reduse de zahăr, grăsimi sau proteine sunt mai eficiente în menținerea hidratării pe termen lung.

Potrivit lui Ronald Maughan, profesor la St. Andrews’ School of Medicine și autorul unui studiu, motivul este legat de modul în care organismul nostru reacționează la consumul de băuturi. Unul dintre factorii implicați este volumul băuturii respective. Cu cât bem mai mult, cu atât lichidul se va elibera mai rapid din stomac și va fi absorbit în sânge, unde poate dilua fluidele corpului și contribui la hidratare.

Laptele, o opțiune hidratantă și benefică

Un alt factor care influențează nivelul de hidratare oferit de o băutură este compoziția sa nutritivă. S-a observat că laptele poate fi chiar mai hidratant decât apa simplă, datorită prezenței zahărului, lactozei, proteinelor și grăsimilor. Aceste substanțe ajută la încetinirea golirii lichidului din stomac și menținerea hidratării pe o perioadă mai îndelungată. Astfel, laptele poate oferi o hidratare sustinută și poate fi benefic în cazul activităților fizice intense sau al expunerii prelungite la căldură, scrie CNN.

Laptele conține, într-adevăr, sodiu, care acționează ca un burete și poate duce la reținerea apei în organism, ceea ce poate reduce cantitatea de urină produsă. Același principiu este valabil și pentru soluțiile de rehidratare orală utilizate în tratamentul diareei. Aceste soluții conțin cantități mici de zahăr, sodiu și potasiu, care contribuie, de asemenea, la promovarea retenției de apă în organism.

Berea ar duce la mai puține pierderi de apă”

Alcoolul are efect diuretic, ceea ce înseamnă că stimulează producerea de urină și poate duce la o frecvență crescută a urinării. Prin urmare, atunci când consumați băuturi alcoolice, nivelul de hidratare depinde în mare măsură de volumul total de lichid consumat.

Berea ar duce la mai puține pierderi de apă decât whisky-ul, deoarece ingerați mai mult lichid cu berea”, a spus Maughan.

Efectul hidratării în funcție de cantitatea de cofeină

Consumul unei cafele obișnuite cu aproximativ 80 mg de cofeină poate fi la fel de hidratant ca apa, conform cercetărilor lui Maughan. Însă, consumul mai mare de 300 mg de cofeină, echivalentul a aproximativ 2-4 cești de cafea, poate avea un efect diuretic ușor și poate duce la o pierdere excesivă de lichid pe termen scurt. Efectul diuretic al cofeinei poate varia de la persoană la persoană.