Dezvăluiri incredibile în scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Hexi Pharma a fost creată, imediat după Revoluție, de reprezentanți ai fostei nomenclaturi, potrivit siteului euractiv.ro. Mai mult, cel care a înfiinţat firma a devenit, după 1989, primul secretar al Colegiului Farmaciștilor din România, potrivit B1 TV.
Compania Hexi Pharma a fost creată în decembrie 1994, sub numele de Universitar Farma SRL, de Ion Mateescu și Virgiliu Condrea, tatăl celui care conduce și astăzi compania, Dan Alexandru Condrea.
Potrivit documentelor de la Registrul Comerțului, Mateescu deţinea 40 la sută din firmă, iar Condrea-senior era acționarul majoritar, cu 60 la sută.
Despre Virgiliu Condrea, presa a scris că, după Revoluţie, a fost farmacist-șef la Spitalul Universitar din Capitală. În schimb, Ion Mateescu a fost angajat în funcţii de conducere la Direcția Farmaceutică a Ministerului Sănătății din 1956 până în 1987, atuni când a ieșit la pensie, arată jurnaliştii siteului EurActiv.ro.
Hexi Pharma, inființată de persoane cu legături adânci în fosta nomenclatură
#DIRECT_ONE_xbgvnk#
După Revoluție, atunci când s-a înființat Colegiului Farmacștilor din România, Ion Mateescu a devenit secretar al organizației şi a ocupat această funcţie din 1990 până în 1992.
Și tatăl lui Dan Alexandru Condrea a fost un nume important în lumea farmaciei românești în anii comunismului.
"Din câte știu, domnul Condrea a fost, înainte de Revoluție, inspector la Oficiul Farmaceutic numărul 1 din București. Apoi, după Revoluție, în perioada 1990-1992, domnul Virgiliu Condrea a fost președintele Colegiului Farmaciștilor – Filiala București", declarat Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.
Ion Mateescu a ieşit din firmă în 1996, atunci când i-a cesionat participarea de 40 la sută fiului partenerului său, pe atunci student. Așa a pătruns în Hexi Pharma.Dan Alexandru Condrea, actualul patron al controversatei afaceri.
Hexi Pharma a devenit astfel o afacere de familie, in care asociați au devenit Condrea-senior și Condrea-junior, iar administrarea firmei a fost preluată de soția lui Virgiliu Condrea, Constanța. Afacerea și-a schimbat numele în 2005, devenind Hexi Pharma Co., și a rămas în proprietatea familiei Condrea până astăzi. La acest moment, asociati in cadrul firmei sunt Dan Alexandru Condrea și logodnica sa, Uliana Ochinciuc, medic oftalmolog. Virgiliu Condrea, tatăl actualului patron, a murit în 2011, iar Ion Mateescu a încetat din viaţă la doar câteva zile după ce Gazeta Sporturilor a început dezvăluirile legate de ilegalitățile comise de Hexi Pharma Co.
Între timp, DNA a reuşit să deschidă un dosar în scandalul dezinfectanţilor Hexi Pharma. Potrivit unor surse judiciare citate de jurnalistul Cătălin Tolontan, cauza vizează corupția din sistemul medical care a favorizat extinderea Hexi în peste 350 de spitale din toată țara. În schimb, dacă procurorul general Augustin Lazăr promitea recent că va lămuri întreaga anchetă, nici până acum nu a venit o reacţie concretă în acest caz. Anchetatorii s-au mulţumit să anunţe printr-un comunicat că vor continua cercetarea.