Harta șpăgii din spitalele din România. Locuitorii căror zone dau mai multe ”atenții” cadrelor medicale (VIDEO)
Cutumă a societății românești despre care se spune c-ar fi o moștenire istorică din perioada fanariotă, șpaga dată în spitalele românești este un fenomen departe de a fi eradicat.
România ocupă chiar primul loc între țările europene în ceea ce privește corupția din sistemul medical, conform ultimului Eurobarometru publicat pe această temă de Comisia Europeană.
Pentru a putea fi siguri că au parte de un tratament corect din partea cadrelor medicale, în unele cazuri chiar acestea condiționând actul medical de primirea unor atenții materiale, românii apelează încă la familiarul gest al băgării plicului de bani în buzunar, deși multe dintre serviciile medicale pe care le primesc sunt gratuite.
În ce județ se dă cel mai mult șpagă în spitale
Un nou sondaj realizat de GRAPHS pe baza datelor oferite de ministerul Sănătății clasează județul Giurgiu pe primul loc în topul zonelor în care medicii și asistentele primesc stimulente materiale pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu.
În Giurgiu procentul de acte medicale în care s-a primit șpagă este de 8,33%. El este urmat în acest clasament de județul Teleorman, cu 6,76% și de județul Brăila, cu 4,63%.
La polul opus se află județele Alba (0,45%), Brașov (o,61%), Cluj (0,68%). Conform sursei citate, în București procentul este de 1,4%.
Motivele pentru care pacienții dau șpagă cadrelor medicale
Motivele invocate de pacienții care oferă atenții materiale doctorilor și asistentelor sunt următoarele:
- pentru a primi un tratament mai bun
- pentru obținerea unui serviciu medical suplimentar
- pentru a-și exprima recunoștința
- pentru că se tem că le va fi refuzat tratamentul.