Pe portalul electronic RO e-Factura apare un temen tradus greșit din limba engleză, și anume „psihiatra învelită „, care nu are nicio legătură cu psihiatria sau orice alt cuvânt care ar avea legătură cu acest subiect.
Acest termen este, de fapt, o unitate de măsură, având codul XSW, informează site-ul startupcafe.ro.
Termenul tradus greșit din engleză este „shrinkwrapped” sau „shrink wrapped” ori „shrink wrap”. Acest termen se referă la mărfurile ambalate în folia aceea transparentă, care se micșorează când este încălzită. Astfel produsele sunt ambalate mai compact, pe paleți, pentru a încăpea mai multe unități la un transport.
„Shrink” din „Shrink wrap” înseamnă a (se) micșora sau a se strânge, așa cum face acea folie de ambalare, când e supusă unui tratament termic la un utilaj de împachetare („wrap”).
„Shrink” mai înseamnă și altceva, în limba engleză, folosit în context informal: psihiatru sau psiholog. Iar „wrap” înseamnă și a înveli. Practic, e-Factura a tradus corect, dar a ales greșit omonimele din limba engleză și a dat peste „psihiatra învelită”, care, în limba română, nu are ce să caute la ANAF.
Avocatul Bogdan Bărbuceanu a fost prezent în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a comentat acest subiect.
Bărbuceanu a fost întrebat ce ar trebui să facă firmele în acest caz.
“Să semnaleze această problemă. În primul rând, statul nu a fost pregătit din punct de vedere al sistemului. Acesta este și motivul pentru care nu s-a adoptat mai dinainte. Nu există niciun argument pentru care s-a ales această dată, pentru că, într-adevăr, așa știu și eu, că nu ne-a presat nimeni, nu ne-a impus nimeni această condiție. Au făcut-o, poate, din nevoia disperată de a strânge bani, dar nu și-au dat seama că sistemul va crea aceste probleme. Sigur că trebuie să avem chiar și aici răspundere, pentru că nu poți să-ți bați joc de cei care trebuie să plătească la stat și să îi arunci într-un asemenea haos. Cei care au creat această platformă, care puteau să-și dea seama că ea nu funcționează, ar trebui, într-un fel, să dea cu subsemnatul.
Dacă un contribuabil greșește cu ceva, e bun de plată, așa și statul trebuie să fie”.