Hamsia este printre preferințele turiștilor în această vară. Ce beneficii are și cu cât se vinde pe litoral

Publicat: 23 08. 2024, 20:29
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Hamsia rămâne unul dintre cele mai populare preparate de pe litoralul românesc, fiind apreciată nu doar pentru gustul său savuros, ci și pentru numeroasele beneficii pentru sănătate.

Hamsia este bogată în Omega-3

Hamsia este nelipsită din meniurile teraselor de pe litoral, atrăgând turiștii cu textura sa crocantă și gustul inconfundabil. Deși mai scumpă decât șprotul, un pește asemănător, dar mai puțin gustos, hamsia continuă să fie preferata românilor, potrivit observatornews.ro. 

„Turiştii preferă hamsia, consideră că e hamsia noastra românească, dar din păcate majoritatea e bulgarească”, spune Ana Maria Mehedinţeanu, vânzătoare.

Cât costă o porție de hamsie

Pe lângă faptul că este gustoasă, hamsia este și extrem de sănătoasă. O porție de 100 de grame de hamsie furnizează organismului cantitatea de calciu echivalentă cu un pahar de lapte. În plus, hamsia este bogată în acizi grași Omega-3.

Dacă pe faleză, hamsia cea de toate zilele costă puţin peste 10 lei, la restaurantele de top preţurile sar până la 40 de lei porţia de 250 de grame.

Hamsia e puţin mai mare decât şprotul, cu 2-3 cm, are o textura mult mai cărnoasă şi e mai grasă faţă de şprot şi gustul nu se compară. Anul acesta n-a fost chiar cel mai bogat an în pescuitul la hamsie, dar suficient cât să reuşim să servim turiştii”, a declarat Alexandru Munteanu, manager cherhana.