Statul român riscă să piardă un alt monument important din patrimoniul național.
Domeniul care i-a aparţinut Octavian Goga a fost cerut în instanță de strănepoții soției poetului, Veturia. Miza procesului este una fabuloasă: un teren de 15 hectare și 9 clădiri în Munţii Apuseni, în valoare de câteva milioane de euro, potrivit Știrilor Pro TV.
Domeniul de la Ciucea a fost cumpărat de Octavian Goga în 1920. Poetul a cerut prin testament ca el și soția lui să fie înmormântați aici, iar apoi bunurile lui să între în posesia statului. După moartea scriitorului și instalarea regimului comunist, Veturia Goga a pierdut toate proprietățile, mai puțin cea de la Ciucea.
Soția poetului a redactat două documente: un testament şi un act de donaţie în care preciza că statul roman va intra în posesia proprietății după moartea ei.
În testament a fost inclusă şi o clauză. Obligaţia statului este ca în castelul Ciucea să fie înfiinţat un muzeu în memoria lui Octavian Goga, păstrând toate bunurile mobile.
Strănepoții Veturiei susțin însă că actul a fost semnat sub presiunea autorităților comuniste, iar averea lui Octavian Goga ar fi fost moștenită prin abuz.
Rudele poetului se judecă de 10 ani cu statul român ca să intre în posesia imobilelor și au primit deja o primă sentință favorabilă.
Judecătorii au anulat actul de donaţie, dar nu şi testamentul, care – după ce a fost dată decizia – trebuia activat de Consiliul Judeţean.
În cazul muzeului de la Ciucea, strănepoții vor primi și o colecție de obiecte de artă de o valoare inestimabilă: picturi ale lui Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian sau sculpturi ale lui Ion Jalea.