Hackerii au găsit noi metode prin care să profite de pandemia de COVID-19: „un mail de la Organizația Mondială a Sănătății”

Publicat: 24 03. 2020, 12:31
FOTO; Pixabay.com

În plină pandemie de coronavirus, hackerii au găsit o metodă prin care să profite și să obțină informații de pe dispozitivele potențialelor victime. Este vorba despre un mail ce vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății, mai exact a șeului acesteia, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează Startupcafe.ro, citat de Hotnews.ro.

Acest tip de e-mail este o nouă variantă de malware HawkEye, ce a fost concepută pentru a fura informații de pe computerele infectate, avertizează specialiștii de la Bitdefender, potrivit sursei citate mai sus.

În e-mailul pe care îl trimit, atacatorii susțin că oferă informații despre medicamentele care ar putea ajuta la prevenirea sau vindecarea infecției cu COVID-19, acestea fiind desigur informații false.

Cei de la Bitdefender avertisează că e-mailul conține un atașament care poate rula programul malware HawkEye. Potrivit sursei citate mai sus, aceasta nu este tocmai o abordare nouă, având în vedere că, în urmă cu câteva săptămâni, specialiștii în securitate informatică au găsit un malware. Într-un e-mail, ascuns sub numele de „CoronaVirusSafetyMesaures_PFD”.

Potrivit Starupcafe.ro, în cazul malware-ului HawkEye, găsit de cercetătorii de la IBM X-Force, fișierul atașat poartă numele de Coronavirus Disease (Covid-19). Odată ce victima a dechis fișierul executavil „.exe” malware-ul face o serie de pași rapizi pentru a scunde, în fața sistemelor de securitate, instalarea sa în computer.

Odată instalat de către hakeri, acesta poate obține capturi de ecran, lista tuturor tastelor apăsate și poate trimite lista tuturor datelor colectate. Mai mult decât atât, programul poate fura conturile și parolele salvate în Mozilla, Firefox sau Thunderbird.

Astfel că, utilizatorii trebuie să știe și să își reamintească să nu deschidă e-mailuri, atașamente sau mesaje ce provin din surse necunoscute, în speciale de la Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit Hotnews.ro, datele celor de la Bitdefender arată că numărul atacutilor cibernetice legate de COVID-19 a crescut cu 475% în luna martie față de luna precedentă. Cele mai multe raportări de atacuri informatice au fost înregistrate în SUA, Turcia, Franța, Regatul Unit, Germania, Italia, Spania, Canada și România, companiile de malwere țintind cu precădere țările cu cele mai multe cazuri depistate de COVID-19.