Hainele de blană naturală ar putea dispărea / România se alătură celor 19 țări care au interzis creşterea animalelor pentru industria vestimentară

Hainele de blană naturală ar putea dispărea / România se alătură celor 19 țări care au interzis creşterea animalelor pentru industria vestimentară
Sursa foto: Pixabay

România urmează să se alăture celor 19 ţări europene care au interzis creşterea animalelor pentru industria vestimentară. La sfârşitul anului trecut, mai mulţi parlamentari au demarat un proiect în acest sens. În această vară, cel mai probabil, legea va pune lacătul pe ultimele ferme româneşti de nurcă şi şinşila, relatează Observatornews.ro.

Creatorii de haine din blană consideră că inițiativa din Parlament le strică afacerea

Daniel Mărgărit este supranumit regele blănurilor din România. Creează haine din blană de vulpe, nurcă, şinşila, lynx şi samur, iar unele piese pot ajunge şi la 15.000 de euro.

Bărbatul nu este de acord cu iniţiativa din Parlament pentru că îi strică afacerea.

„Această lege va afecta aceste familii care trăiesc generaţie din generaţie din acest business. Această lege va putea pune România în situaţia de a plăti daune de zeci de milioane de euro celor afectaţi”, a declarat Daniel Mărgărit, Preşedintele Asociaţiei Române a Blănurilor.

Acum 10 ani, valoarea acestor mărfuri a depășit 1,5 milioane de euro

Asociaţiile pentru protecţia animalelor speră că legea care a trecut de Senat şi e în dezbatere la Camera Deputaţilor va pune capăt exploatării animalelor.

„E un apel la bun-simţ, normalitate şi responsabilitate. Sunt considerente de mediu, sunt considerente de sănătate publică, sunt 1000 de motive pentru ca aceste ferme să devină de domeniul trecutului. Am văzut condiţiile. Ne-am convins că sunt aceleaşi condiţii groaznice de oriunde în lume”, a declarat Andreea Roseti, reprezentant ONG.

Cel mai des, românii amatori de blănuri cumpără hainele din Grecia, în specia din staţiunea Paralia Katerini, unde se vând chiar la jumătate de preţ. În ţara noastră, industria blănurilor este într-un declin constant. În 2013, valoarea acestor mărfuri exportate a depășit 1,5 milioane de euro. În 2021, cifra nu a atins un milion de euro, scrie sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`