Un hacker, cunoscut ca TinKode, a fost ridicat, marţi, pentru spargerea serverelor Armatei SUA, NASA şi Pentagonului, în investigarea acestui caz fiind implicate autorităţile judiciare americane.
Tânărul de 20 de ani urmează să fie audiat de DIICOT, fiind suspectat că atacat serverele Armatei Statelor Unite, ale NASA (National Aeronautics and Space Administration) şi Pentagonului (sediul central al Departamentului Armatei).
„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală efectuează cercetări faţă de o persoană în vârstă de 20 de ani, din municipiul Timişoara, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, prin încălcarea măsurilor de securitate şi în scopul obţinerii de date informatice, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi perturbarea gravă a funcţionării unui sistem informatic”, se arată într-un comunicat DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, tânărul ar fi lansat atacuri informatice şi ar fi accesat fără drept mai multe servere aparţinând armatei Statelor Unite ale Americii, în scopul obţinerii de date confidenţiale, pe care le-ar fi copiat şi transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic.
În acest scop, tânărul a conceput un program/aplicaţie informatică, pe care l-a şi oferit spre comercializare pe blog-ul personal, unde a postat şi o înregistrare video care a surprins atacurile informatice exercitate asupra site-ului oficial al administraţiei americane.
„Prin acelaşi mod de operare, învinuitul a compromis şi server-ul web aparţinând National Aeronautics and Space Administration (NASA). În sarcina învinuitului se mai reţine că a accesat în mod neautorizat, lansând atacuri informatice asupra sistemului informatic şi paginii de web aparţinând Guvernului SUA, respectiv Departamentului de Apărare – Pentagon. Prin activitatea infracţională, s-a produs blocarea temporară a sistemelor informatice atacate, restricţionându-se astfel accesul la acestea şi perturbându-se în mod grav buna lor funcţionare”, se mai arată în comunicat.
Cine este TinKode?
TinKode, pe nume Răzvan Manole Cernăcianu, este student la facultatea de Informatică din Timişoara, iar faptele de care este acuzat s-au petrecut în intervalul 2010-2011, au declarat reprezentanţii DIICOT, potrivit Gândul.
Hackerul timişorean, cunoscut sub poreclele de TinKode sau c0de.breaker.
Răzvan a fost premiat de Google anul trecut pentru ajutorul său în semnalarea uno breșede de securitate și vulnerabilități ale programelor companiei. Numele lui se regăsește pe lista „Google Security Hall of Fame”.
TinKode susţine, în mesajele postate pe Twitter sau pe blogurile sale, că a spart şi servere ale Marinei Regale Britanice, ale Agenţiei Spaţiale Europene, dar şi că a găsit vulnerabilităţi de securitate la programele SUN Microsystems, MySQL sau ESET.
“Pe internet sunt cunoscut drept TinKode aka c0de.breaker originar din România. În viaţa de zi cu zi sunt o persoană normală care îşi petrece foarte puţin timp pe internet. Tot ce am realizat până în acest moment a fost doar pentru a-mi hrănii hobby-ul şi sub nici o formă pentru a-mi găsii un loc de muncă cum majoritatea cred mai ales cei care mă iubesc negativ. Cam asta a fost simpla şi scurta descriere despre mine”, se descrie hackerul pe profilul său de Facebook.