Guvernul vrea să majoreze cu 50% sancțiunile pentru cei care întârzie cu plata taxelor

Guvernul vrea să majoreze cu 50% sancțiunile pentru cei care întârzie cu plata taxelor
Sursa foto: Pixabay

Guvernul vrea să majoreze cu 50% sancțiunile pentru cei care nu-și plătesc taxele la timp. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025 nivelul penalității de întârziere va crește de la 0,01%, la 0,015%, potrivit unui document consultat de Hotnews.

Ar urma să crească și penalitatea de nedeclarare sau declarare incorectă de la 0,08% la 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. Se va calcula începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

În ceea ce privește taxele locale, nivelul majorării de întârziere crește de la 1% la 1,5% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

Pe de altă parte, vor putea beneficia de ștergerea a 85% din dobânzi și penalități cei care plătesc obligațiile principale restante la 31 august 2024.

Pentru a beneficia de această amnistie, cei interesați vor trebui să depună o declarație rectificativă în perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2024.

În plus, proiectul mai prevede că un procent de 10% din obligațiile bugetare principale restante vor putea fi transformate în credit fiscal.

Și în acest caz termenele sunt tot 1 septembrie – 15 decembrie 2024. Pentru a beneficia de acest procent, trebuie ca datoriile restante la 31 august care au fost achitate să depășească 500.000 lei la contribuabilii mici, 1,5 milioane lei la cei mijlocii și 5 milioane lei pentru cei mari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`