”GUVERNUL VA TREBUI SĂ DEA EXPLICAȚII!” Iohannis: Președinta CSM e hotărâtă să sesizeze CCR în privința unui conflict între instituții

”GUVERNUL VA TREBUI SĂ DEA EXPLICAȚII!” Iohannis: Președinta CSM e hotărâtă să sesizeze CCR în privința unui conflict între instituții

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după ședința CSM la care a participat, că președinta acestei instituții este hotărâtă să sesizeze Curtea Constituțională în privina unui conflict între instituții. Asta după ce, marți seară, Guvernul Grindeanu a modificat prin ordonanță de urgență codurile penale, fără a mai aștepta avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Iohannis a mai spus că Executivul PSD – ALDE nu poate fugi la infinit de presă și, la un moment, dat, va trebui să dea explicații pentru ce a făcut.

Avem o situație total neobișnuită. Guvernul a adoptat OUG noaptea, fără avizul CSM, fără să fie pe ordinea de zi. Acum pot să spun că am aflat opinia membrilor CSM. Din punctul meu de vedere, președinta CSM e hotărâtă să sesizeze CCR în privința unui conflict între instituții.

Am constat că toții membrii CSM sunt solidari cu președinta CSM. În consecință, vor discuta în continuare asupra detaliilor și, la final, vor face rezultatul cunoscut. Eu plec mulțumit că am constat că există solidaritate în interiorul CSM. Am putut să aflu că, practic, tot sistemul judiciar e de partea CSM.

Justiția în România e independentă, iar magistrații sunt indignați de felul în care Guvernul a tratat această chestiune. Acest conflict e evident”, a declarat Iohannis, la plecarea de la ședința CSM.

Președintele a mai susținut că CCR are chiar și libertatea de a anula actul normativ adoptat de Guvernul Grindeanu.

Întrebat dacă această ordonanță a fost dată cu dedicație, Iohannis a evitat să dea un răspuns tranșant, dar a remarcat faptul că se fac presupuneri în acest sens.

Problema e că în acest fel nu se poate proceda într-un stat de drept or România vrea să rămână un stat de drept. Dacă Guvernul nu înțelege, se vor face pașii necesari.

E inadimisibil să tot fugă de presă șiexplicații. E inadecvat cum a explicat aceste acte normative aseară. Guvernul va trebui să dea socoteală de ce a procedat așa”, a mai spus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`