Guvernul se LAUDĂ, din nou, cu o iniţiativă în cadrul Consiliului UE care nu i-a aparţinut
Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene a obținut susținerea finală a Statelor Membre pentru Directiva Gazelor Naturale, se aratăîntr-o postare pe Facebook, de joi, a Ministerul Energiei.
„Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene a obținut susținerea finală a Statelor Membre pentru Directiva Gazelor Naturale”.
Asta deşi modificarea DirectiveiGazelor Naturale a fost propusăcătre Comisia Europeană în decembrie 2017, într-un moment în care la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se afla Estonia. De-atunci trecând gradual prin toate fazele de negociere şi aprobare.
“Sunt foarte mulțumit că am ajuns la un acord atât de repede. Acest acord elimină o lacună din cadrul legislativ al UE în domeniul energiei și va garanta o aplicare coerentă a normelor Uniunii Energetice în întreaga UE. Obținerea celor două acorduri politice consecutive ne apropie de momentul adoptării Directivei Gazelor și închiderii acestui dosar sub Președinția română”, a declarat Anton Anton, ministrul Energiei.
Guvernul s-a lăudat şi miercuri cu finalizarea dosarului privind drepturile de autor pe piaţa unică digitală. În esenţă, finalizarea fiind mai mult o formalitate din moment ce discuţiile pe această temă erau aproape încheiate şi din moment ce Parlamentul European o aprobase încă din septembrie 2018.
Ce este Directiva Gazelor Naturale
Scopul declarat al directivei este de a crea o piaţă a gazului integrată la nivelul Uniunii. Altfel spus, să creeze premisele apariţiei unei Uniuni Energetice. Ea vizează, însă, nu doar infrastructura energetica intra-comunitară, ci şi conductele de gazecare originează în ţări din afară UE – cum sunt conductele ruseşti, de exemplu.