Socialiștii europeni trag un SEMNAL DE ALARMĂ pentru PSD: ‘Sperăm că vor fi respectate formulările Comisiei de la Veneția’
Grupul Socialist și Democrat (S&D) din Parlamentul European,din care face parte din și PSD, speră că Guvernul României va urma recomandările formulate de Comisia de la Veneția în ceea ce privește pachetul de măsuri menite săreformezejustiția, a precizat purtătorul de cuvânt al grupului pentru Radio Europa Liberă.
„Avem încredere în Președinția română a Consiliului UE. Președinția vine într-un moment crucial pentru UE, odată cu Brexit, viitoarele alegeri europene, și după eșecul actualei președinții austriece în a realiza progrese în domenii importante. În ceea ce privește pachetul de măsuri menite a reforma justiția, sperăm ca guvernul României să urmeze recomandările formulate de Comisia de la Veneția, așa cum primul ministru a confirmat că se va face atunci când a vorbit în Parlamentul European în luna octombrie.”
Comentariul Grupului Socialist şi Democract a venit după ce, la mijlocul lunii octombrie, Comisia de la Veneţia a recomandat autorităţilor române să modifice complet amendamentele aduse Codului penal şi Codului de procedură penală. A recomandat, de asemenea, a recomandat să fie înaintate propuneri legislative coerente şi solide, care să respecte standardele europene, deciziile Curţii Constituţionale şi care să aibă sprijinul societăţii româneşti.
La acea dată, Comisia de la Veneţia „şi-a exprimat îngrijorarea că multe dintre amendamentele la Codul Penal şi la Codul de procedură penală din România slăbesc în mod serios eficienţa sistemului judiciar în lupta împotriva infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor de violenţă şi a criminalităţii organizate”.
Cu toate acestea, pe motiv că era „în concediu”, ministrul justiției Tudorel Toader a evitat să dea un răspuns cu privire la poziția Guvernului față de rapoartele Comisiei.
Avizul Comisiei de la Veneţia pentru legile Justiţiei şi pentru Codurile penale este unul, în principiu, strict consultativ. Prin urmare, Parlamentul şi Guvernul nu au obligaţia de a respecta recomandările experţilor Comisiei. Cu toate acestea, Comisiaeste unul dintre cele mai importante foruri internaţionale în materie de drept constituţional.