Guvernul României a desființat sute de posturi în sectorul bugetar. Cum au fost reorganizate ministerele? Mihai Constantin: „Este un proces în derulare” (VIDEO)

Publicat: 04 07. 2024, 17:26
Sursa foto: Captura foto / Facebook

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat, joi, că au fost desfiinţate 455 de posturi de execuţie şi 236 de posturi de conducere, la nivelul instituţiilor centrale reorganizate, iar din cele 486 de instituţii aflate în subordinea sau în coordonarea ministerelor au finalizat procesul de reorganizare pentru 360 de instituţii.

„Acest plan de reorganizare continuă”

„Am comunicat în precedenta şedinţă de guvern faptul că toate ministerele s-au încadrat în termenul de 30 iunie pentru a-şi anunţa planul de reorganizare, conform Legii 296/2023. Acest plan de reorganizare continuă la nivelul instituţiilor şi autorităţilor din subordinea ministerelor”, a spus Mihai Constantin, la finalul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

De asemenea, a mai menţionat că, în şedinţa de joi, au fost aprobate planurile de reorganizare pentru următoarele instituţii: Inspecţia Muncii, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Naţională de Pensii Publice, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Agenţia Română de Cooperare Tehnologică şi Industrială pentru Securitate şi Apărare, Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

”La data de 3 iulie 2024, toate ministerele au parcurs procesul de reorganizare exceptând ministerul Afacsrilor Interne care are nevoie şi de avizul CSAT care va fi luat cu proxima şedinţă a CSAT iar MapN este exceptat de la acest proces, din considerente specifice ale activităţii sale. La nivelul instituţiilor centrale, reorganizate, au fost desfiinţate 455 de posturi de execuţie şi 236 de posturi de conducere iar din cele 486 de instituţii aflate în subordinea sau coordonarea acestor ministere, au finalizat procesul de reorganizare 360 de instituţii, plus cele de astăzi”, a mai anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Este un proces în derulare”

Mihai Constantin a adăugat faptul că este un proces în desfăşurare, iar multe dintre proiectele de reorganizare au fost aprobate în faze intermediare, în primă lectură, sau la nivel de analiză.

”Este un proces în derulare. Criteriile care stau la baza acestei reforme sunt plafonul de 8% posturi de conducere, din numărul total de angajaţi, eliminarea automată a posturilor vacante din organigramă şi adaptarea ministerelor şi a instituţiilor din subordine la realităţile legate de atragerea de fonduri europene”, a spus purtătorul de cuvânt.

„S-a dat prioritate acestor criterii pentru a avea un stat mai suplu şi mai eficient din aceste puncte de vedere. E un proces în desfăşurare. (…) Când se va termina tot procesul, se va face şi o centralizare şi o evaluare a acestui impact pozitiv care este aşteptat din punct de vedere al reducerii costurilor, dar şi al creşterii eficienţei. (…) Au fost comasări şi comprimări consistente. (…) Opinia publică ar trebui să afle mesajul – că această reformă administrativă a fost pornită, este la un prag de îndeplinire de, să spunem, 90% şi efectele le vom vedea cu toţii la nivel de flexibilitate a serviciilor, de eficientizare a aparatului bugetar şi de reducere a costurilor. Este un proces, iar beneficiile sale nu vor fi strict doar cât se reduce din fondul de salarii al diverselor ministere sau autorităţi, ci vor reverbera prin eficientizare. (…) Cred că ne vom bucura cu toţii de un stat mai suplu”, a conchis Mihai Constantin.