Guvernul României a desființat sute de posturi în sectorul bugetar. Cum au fost reorganizate ministerele? Mihai Constantin: „Este un proces în derulare” (VIDEO)

Guvernul României a desființat sute de posturi în sectorul bugetar. Cum au fost reorganizate ministerele? Mihai Constantin: Este un proces în derulare (VIDEO)
Sursa foto: Captura foto / Facebook

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat, joi, că au fost desfiinţate 455 de posturi de execuţie şi 236 de posturi de conducere, la nivelul instituţiilor centrale reorganizate, iar din cele 486 de instituţii aflate în subordinea sau în coordonarea ministerelor au finalizat procesul de reorganizare pentru 360 de instituţii.

„Acest plan de reorganizare continuă”

„Am comunicat în precedenta şedinţă de guvern faptul că toate ministerele s-au încadrat în termenul de 30 iunie pentru a-şi anunţa planul de reorganizare, conform Legii 296/2023. Acest plan de reorganizare continuă la nivelul instituţiilor şi autorităţilor din subordinea ministerelor”, a spus Mihai Constantin, la finalul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

De asemenea, a mai menţionat că, în şedinţa de joi, au fost aprobate planurile de reorganizare pentru următoarele instituţii: Inspecţia Muncii, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Naţională de Pensii Publice, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Agenţia Română de Cooperare Tehnologică şi Industrială pentru Securitate şi Apărare, Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

”La data de 3 iulie 2024, toate ministerele au parcurs procesul de reorganizare exceptând ministerul Afacsrilor Interne care are nevoie şi de avizul CSAT care va fi luat cu proxima şedinţă a CSAT iar MapN este exceptat de la acest proces, din considerente specifice ale activităţii sale. La nivelul instituţiilor centrale, reorganizate, au fost desfiinţate 455 de posturi de execuţie şi 236 de posturi de conducere iar din cele 486 de instituţii aflate în subordinea sau coordonarea acestor ministere, au finalizat procesul de reorganizare 360 de instituţii, plus cele de astăzi”, a mai anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Este un proces în derulare”

Mihai Constantin a adăugat faptul că este un proces în desfăşurare, iar multe dintre proiectele de reorganizare au fost aprobate în faze intermediare, în primă lectură, sau la nivel de analiză.

”Este un proces în derulare. Criteriile care stau la baza acestei reforme sunt plafonul de 8% posturi de conducere, din numărul total de angajaţi, eliminarea automată a posturilor vacante din organigramă şi adaptarea ministerelor şi a instituţiilor din subordine la realităţile legate de atragerea de fonduri europene”, a spus purtătorul de cuvânt.

„S-a dat prioritate acestor criterii pentru a avea un stat mai suplu şi mai eficient din aceste puncte de vedere. E un proces în desfăşurare. (…) Când se va termina tot procesul, se va face şi o centralizare şi o evaluare a acestui impact pozitiv care este aşteptat din punct de vedere al reducerii costurilor, dar şi al creşterii eficienţei. (…) Au fost comasări şi comprimări consistente. (…) Opinia publică ar trebui să afle mesajul – că această reformă administrativă a fost pornită, este la un prag de îndeplinire de, să spunem, 90% şi efectele le vom vedea cu toţii la nivel de flexibilitate a serviciilor, de eficientizare a aparatului bugetar şi de reducere a costurilor. Este un proces, iar beneficiile sale nu vor fi strict doar cât se reduce din fondul de salarii al diverselor ministere sau autorităţi, ci vor reverbera prin eficientizare. (…) Cred că ne vom bucura cu toţii de un stat mai suplu”, a conchis Mihai Constantin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)