Guvernul României a decis: 90% dintre cetățeni vor trebui vaccinați anti-COVID-19, până în 2023, inclusiv copii

Publicat: 09 11. 2021, 17:40
Foto: Florin Cîțu / Facebook

România, pe „modelul Biden”: Administrația Joe Biden și restul taberei democrate din SUA apasă pedala pentru vaccinarea anti-COVID-19 inclusiv a cetățenilor care nu reprezintă categorie de risc (n.r. – cu vârste de peste 60-70 de ani), în contextul pandemic. După ce pragul de 60% a fost atins, Biden a declarat în repetate rânduri că prin intermediul diverselor restricții vrea să determine și mai mulți cetățeni să se vaccineze anti-COVID.

Același lucru se are în vedere și în Uniunea Europeană, respectiv în România, care a ajuns la 40% din populație vaccinată, potrivit datelor oficiale, cifre care au crescut exponențial după ce Guvernul a impus noi restricții pentru cei care nu și-au administrat serul.

Marți, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că la Guvern există un proiect care se referă la țintele de acoperire vaccinală pentru 2022 și 2023.

„Aş vrea să prezint un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost şi publicat pe site, care prevede ţintele de acoperire vaccinală pentru 2022 şi 2023. Vaccinarea împotriva COVID-19 în anul 2021 a fost efectuată în baza unei strategii de vaccinare care a fost definită de către un grup de experţi pe parcursul anului 2020 şi ulterior aprobată prin Hotărâre de Guvern.

Tocmai pentru a continua exact în acelaşi fel au fost stabilite şi obiectivele de vaccinare care să completeze strategia de vaccinare a actuală, obiective de acoperire vaccinală pentru 2022 şi 2023″, a declarat Baciu.

Vaccinarea anti-COVID-19 a românilor în proporție de 90%, stabilită prin Hotărâre de Guvern

Secretarul de stat de la MS a explicat şi de ce acest lucru va fi realizat printr-o hotărâre de Guvern.

„De ce se face sub forma unei Hotărâri de Guvern? Pentru că strategia de vaccinare împotriva COVID-19 a fost adoptată prin hotărâre de guvern şi este necesar să păstrăm acelaşi fel de a face lucrurile. Astfel, această Hotărâre de Guvern care prevede completarea strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România prevede următoarele: se adaugă două obiective specifice, unul obiectiv general şi două specifice, obiectivul general este reprezentat de asigurarea continuităţii activităţii de vaccinare împotriva COVID-19 în condiţii de siguranţă, eficacitate, echitate pentru prevenirea infecţiei cu Sars-COV-2 şi limitarea pandemiei de COVID-19 în România”, a afirmat Andrei Baciu.

„Obiectivele specifice sunt: primul, pentru anul 2022, pe categorii de vârstă, obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticenţă parentală, urmând a fi reevaluată periodic.

Obiectivul de acoperire vaccinală de 70% pentru populaţia generală cu vârsta mai mare sau egală de 12 ani, iar pentru anul 2023, acesta fiind cel de-al doilea obiectiv specific, vorbim de obiectivul de acoperire vaccinală de 90% populaţia generală eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani”, a mai explicat secretarul de stat.

În SUA, aproximativ 70% din populație este vaccinată anti-COVID-19, cifre asemănătoare cu cele din alte state importante de pe glob unde vaccinarea este obligatorie: Italia, Franța și Canada. În Rusia, unde administrarea serului reprezintă o opțiune personală, voluntară, 40% din populație este vaccinată anti-COVID, valoare similară cu cea a României.