Guvernul, nouă ofertă pentru profesori. Nistor: Cadrele didactice decid. Până atunci, greva continuă / Dacă ne gândim la copii, discuția cu Iohannis e obligatorie / Există riscul decalării examenelor (VIDEO)

Guvernul, nouă ofertă pentru profesori. Nistor: Cadrele didactice decid. Până atunci, greva continuă / Dacă ne gândim la copii, discuția cu Iohannis e obligatorie / Există riscul decalării examenelor (VIDEO)
Ilustrație dintr-o instituție de învățământ din București, în timpul grevei generale organizate în sistemul educațional de stat, 22 mai 2023. Inquam Photos / Octav Ganea

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat luni seară, pentru B1 TV, că Guvernul a înaintat o nouă ofertă către profesori, menită a pune capăt grevei generale. Oferta urmează să fie prezentată cadrelor didactice, așa încât acestea să decidă în cunoștință de cauză dacă rămân în grevă sau nu. Până la un răspuns, însă, greva generală continuă, iar marți va avea loc protestul la Palatul Cotroceni.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.

Marius Nistor a explicat noua ofertă a Guvernului pentru profesori

„Oferta e suma de 4.000 de lei care se va acorda în două tranșe pentru personalul didactic și didactic auxiliar, o primă tranșă din 5 iunie și a doua din 5 octombrie. O parte din sumă e forfetară, restul, 1.400 de lei, sunt pentru dezvoltare personală. Sunt bani care provin din fonduri europene.

Pentru personalul nedidactic, o primă de 500 de lei din 5 iunie și încă una de 1.000 de lei din 5 octombrie. La fel, pentru sumele forfetare sursa e bugetul de stat, pentru restul din fonduri europene. Tot pentru personalul nedidactic, intră în vigoare actul normativ prin care ajung la nivelul maxim de salarizare prevăzut de Legea 153.

De asemenea, propunerea venită de la Guvern: încheierea unui acord politic prin care să se stabilească un angajament ferm ca la negocierea viitoarei grile de salarizare să se plece de la salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată echivalentul salariului mediu brut pe economie și să se stabilească tot prin acord toate etapele, data la care se aplică și dacă există o posibilă etapizare”, a declarat Marius Nistor.

Acesta a repetat apoi că doar profesorii sunt în măsură să spună dacă sunt mulțumiți de vreuna din ofertele Guvernului și vor să oprească greva. Nistor urmează să înainteze profesorilor această ultimă ofertă a Guvernului, urmând ca aceștia să se pronunțe.

Nistor: Suntem în continuare în grevă

„Până atunci, suntem în continuare în grevă generală. Mâine (marți) va avea loc acel miting de proporții, cu un marș care va începe în Piața Victoriei și se va finaliza la Palatul Cotroceni”, a continuat liderul de sindicat.

Marius Nistor a precizat apoi că e obligația morală a președintelui Klaus Iohannis de a-i primi la discuții pe reprezentanții profesorilor: „Dacă ne gândim la copii, la cei care lucrează în sistemul de învățământ, la părinți, această întâlnire este obligatorie”.

Există riscul ca examenele să fie amânate

Întrebat dacă mai există riscul ca examenele naționale să fie amânate, Marius Nistor a răspuns: „Colegii mei hotărăsc ce se va întâmpla mai departe. Dacă decizia lor va fi că nu acceptă această ultimă ofetă a Guvernului, greva va continua și există riscul decalării calendarului privind examenele naționale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`