Statul nedepretăţeşte profund mamele care au lucrat pe contracte cu drepturi de autor. Femeile s-au trezit cu o indeminizaţie mai mică decât alţi părinţi. Ministerul Muncii le calculează acum un procent de 85% din veniturile impozitate, nu din întreaga sumă încasată de angajat, aşa cum se întâmplă în celelalte cazuri. Legea nu se aplică însă peste tot la fel.
Aşa se face că mamele care au primit 85% din suma veniturilor nete sunt somate acum să restituie diferenţa de bani, informează B1 TV.
Guvernul Grindeanu își bate joc de mame. Mai multe femei au primit somații să restituie parte din banii primiți ca indemnizație de creștere a copilului
#DIRECT_ONE_h7c399#
Numărul mamelor disperate va crește considerabil dacă se vor calcula toate indemnizațiile pentru creșterea copilului încasate de la 1 ianuarie 2016, data la care a intrat în vigoare noul Cod Fiscal, şi până în prezent, susţine jurnalista Ionela Năstase pe blogul personal.
Cătălina, o tânără mămică jurnalist, a intrat în concediu prenatal în luna iunie și a devenit mamă în august, anul trecut. Ştia de dinainte să-i fie calculată indemnizaţia cam care ar fi suma pe care ar trebui să o primească. Numai că în prima lună a avut o surpriză. Neplăcută. Suma încasată a fost mai mică decât prevăzuse. Adevăratul şoc a venit însă în februarie. Statul îi cerea o parte din bani înapoi.
"În luna octombrie am depus dosarul, pe 15 decembrie am încasat prima indemnizatie, mai mică decât mă așteptam. În februarie mi-au recalculat și mi-au mai tăiat din indemnizație. Având în vedere ca noua indemnizatie era mai mică, au zis să recupereze ce am primit în plus necuvenit! Au rezultat 2.000 de lei", a susținut Cătălina.
Ea avea la dispoziție 180 de zile să dea banii înapoi. Iar după acest termen urma să fie executată silit! Femeia nu este singura care se află în această situaţie. Sunt multe mame care s-au trezut datoare vândute statului. Şi asta pentru, în cazul veniturilor realizate din drepturi de autor, statul calculează acum un procent de 85% din banii impozitaţi, nu din întreaga suma încasată de angajat.
De partea cealaltă, Ministerul Muncii spune că baza de calcul a indemnizaţiei este rezultată după scăderea celor 40 de procente deduse și după aplicarea impozitului.
În prezent, în România 108.000 de mame primesc suma minimă de la stat, adică 1.200 de lei, în timp ce alte 600 de persoane au încasat sume mai mari de 10.000 de lei.