Măsurile propuse de Guvern vor avea consecinţe grave despre care nu se vorbeşte deloc, a spus, miercuri, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.
„Tema concertelor şi a festivalurilor interzise, a pixurilor şi a mobilierului de birou este o temă falsă”… “Ţara rămâne un mare şantier”, a mai spus liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.
Deputatul USR, Claudiu Năsui, a fost prezent în emisiunea „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV, unde a comentat acest subiect.
“Problema a început atunci când au început șantierele. Mai țineți minte motivul pentru care a fost dat afară USR de la guvernare? Era acel program Anghel Saligny, PNDL 3, în care practic, noi asta am și spus, de unde scoateți bani? De unde scoateți 50 de miliarde de lei, pentru că atât au început ei, și apoi l-au pus la 65 de miliarde de lei și au început toate investițiile acestea, toate aceste șantiere pe care, de fapt, nu au cum să le termine și asta este toată problema. Explozia asta a cheltuielilor statului, care a fost făcută din rațiuni politice, noi am spune că statul nu ar trebui să aibă programe de gen PNDL, ar trebui să fie o descentralizare fiscală și investițiile locale să țină de localitate, dar asta este o filosofie întreg diferită a statului român decât e acum. Acum, cum se întâmplă lucrul, este că statul ia toți banii la centru, după care dă selectiv primarilor, în funcție de obediența politică, ce au făcut în partid și cum au votat la Congres și lucruri de genul acesta, pentru că asta, de fapt, era miza, de exemplu, cât am fost noi la guvernare, era acel congres al PNL-ului, dacă mai țineți minte.
Deci, practic, modul ăsta nechibzuit dea tot cheltui bani ne-a adus în situația aceasta.
Legat, de ce spuneați mai devreme, de cum se întâmplă acest proces, practic, ei ce-au făcut? În momentul în care faci un buget, partea de venituri nu are efect juridic, este doar o estimare, estimăm că luăm niște bani. Domnul Câciu a supraestimat acele venituri în cale afară de mult. De ce? Pentru că pur și simplu, el a folosit o regulă de 3 simplă pentru creșterile de taxe și impozite. A zis dacă un impozit crește de la 10, la 15, asta înseamnă că o să luăm 50 % mai mult. Lucrul acesta în economie nu funcționează așa. Pur și simplu când cresc taxele, oamenii își restrâng activitatea, intră la negru, optimizează, fac altceva ca să încerce să eludeze. Iei mai mulți bani, dar nu iei încă pe atât cât a fost.
Partea care are efect juridic dintr-un buget e partea de cheltuieli. Partea care îi spune unui minister ‘nu ai voie să cheltui mai mult de 1.000 RON’, faci ce faci, dar 1.000 lei cheltui. Ei acum având veniturile foarte supraevaluate, cheltuielile la fel foarte mari, nu simt nevoia să fac o rectificare bugetară pentru că se pot încadra în cheltuielile acelea, să facă ce ziceați mai devreme, și anume, faptul că iau banii de la unele ministere, îi bagă în fondul de rezervă printr-un articol din legea 500 a finantelor publice, după care, prin Hotărâre de Guvern, domnul Ciolacu tot dă, tot dă. Și au ajuns la 5,2 miliarde de lei pe care le-au dat așa, din care un miliard pentru pensii speciale.”