Guvernul adoptă azi o Ordonanță de Urgență pentru ca pacienții COVID asimptomatici sau cu simptome ușoare să poată fi tratați la domiciliu

Guvernul adoptă azi o Ordonanță de Urgență pentru ca pacienții COVID asimptomatici sau cu simptome ușoare să poată fi tratați la domiciliu

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declaratcă Guvernul va adopta, joi, într-o ședință a executivului, o Ordonanță de Urgență pentru ca asimptomaticii testați pozitiv pentru COVID-19 și cei cu simptome ușoareși fără comorbidități, să poată fi tratați la domiciliu,sub supravegherea medicilor de familie. În plus, autoritățile locale avea misiunea să verificedacă bolnavii stau acasă.

„Mâine avem în şedinţă de Guvern, iar în şedinţa de Guvern vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 136 în care asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. O dată vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a-şi putea face tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”, a declarat Nelu Tătaru, miercuri, potrivit digi24.ro.

Medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare, cu Casa de Asigurări de Sănătate, vor putea face monitorizarea prin telemedicină sau pot presta servicii medicale la Direcţia de Sănătate Publică pentru anchete epidemiologice.

Ce spune premierul Ludovic Orban despre tratarea la domiciliu a bolnavilor COVID asimptomatici

Referitor la modificările ce ar putea fi aduce la Legea 136, urmând ca eventual persoanele asimptomaptice sau cele care nu prezintă alte boli vor putea fi tratați la domiciliu, premierul Ludovic Orban a explicat, în cursul zilei de luni, 12 octombrie:

Suntem în analiză dacă este necesară modificarea legii, dacă nu se poate în baza prevederilor actuale. Crescând numărul de cazuri, dacă toți cei care sunt infectați cu covid merg la spital, există un timp de așteptare. Ieri la DSP aveam 150 de persoane diagnosticate cu COVID care încă nu puteau avea acces și ar fi trebuit să fie programate într-un timp de 24 de ore, pentru evaluarea stării de sănătate.

Evaluarea stării de sănătate nu presupune numai analize. Întâi se face o evaluare, dacă persoana nu are simptome nu este necesar să facă o radiografie pulmonară. Aceasta este decizia pe care o ia medicul care evaluează starea de sănătate.

Pentru a permite spitalelor să preia cazurile care necesită și o evaluare și un tratament în spital, celor care nu prezintă simptome li se poate face evaluarea stării de sănătate, fără să se deplaseze efectiv la spital”, a declarat Ludovic Orban.

Ce se întâmplă în cazul persoanelor care nu au unde să se izoleze

Întrebat de ce întâmplă în cazul persoanelor care nu au unde să se izoleze, pentru că locuiesc alături de familie, premierul a precizat:

„Dacă nu au unde să se izoleze și doresc să fie tratați în spital, trebuie să fie tratați în spital. Dar noi știm că foarte mulți, dacă vă uitați la date, care preferă să se trateze în izolare la domiciliu sau la o altă locație.” a declarat Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`