Guvernul a relaxat regulile privind slujbele: Acestea se pot desfășura în interior, cu maximum 16 persoane. Lingurița de împărtășanie trebuie dezinfectată după fiecare credincios. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial (VIDEO)

Publicat: 23 05. 2020, 13:36
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a relaxat regulile privind desfășurarea slujbelor religioase. Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne a fost publicat cu modificări în Monitorul Oficial, astfel încât ceremoniile privale sunt permise în interiorul lăcașelor de cult, dar cu participarea a maximum 16 persoane și în condiții speciale. De asemenea, este permisă folosirea aceleiași lingurițe pentru împărtășanie, dar aceasta trebuie dezinfectată după fiecare credincios. Ideea inițială a fost ca pentru împărtășanie să fie folosite lingurițe de unică folosință, dar aceasta a fost respinsă categoric de reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. După două luni de stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, România a intrat, la mijlocul lui mai, în stare de alertă. Schimbarea a marcat și începutul unui proces gradual de relaxare a restricțiilor ce au fost impuse pentru a limita răspândirea COVID-19.

Ordinul privind desfășurarea slujbelor religioase, publicat în Monitorul Oficial

Vineri noapte a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului de Interne privind accesul în lăcaşurile de cult, distanţa de siguranţă şi măsurile sanitare specifice desfășurării slujbelor pe durata stării de alertă.

Față de varianta inițială, acesta relaxează o serie de măsuri privind desfășurarea slujbelor. Totuși, anumite reguli trebuie respectate, astfel încât să fie limitat pe cât posibil riscul de răspândire a COVID-19.

Tot modificat a ajuns în Monitorul Oficial și ordinul celor două ministere privind obligativitatea purtării măștilor. Noua formă restrânge numărul de categorii ce sunt exceptate de la această obligativitate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Reguli relaxate pentru organizarea slujbelor. Unele dintre ele pot avea loc în interiorul lăcașurilor de cult, dar în condiții speciale, pentru a fi preveniră răspândirea coronavirusului

Ordinul publicat în Monitorul Oficial prevede că slujbele religioase private, precum botezurile ori căsătoriile, se pot desfășura și în interiorul lăcașurilor de cult. Numărul maxim al participanților a fost mărit la 16.

La intrare, aceștia sunt obligați să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pe care organizatorii evenimentului trebuie să-l pună la dispoziție. Nu va fi permis accesul credincioşilor care prezintă simptome respiratorii.

„La intrarea în lăcaşul de cult sau în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios. Se vor plasa, în loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de distanţare fizică şi cele de acces în lăcaşurile de cult şi în locaţiile unde se desfăşoară slujbe cu caracter privat”, se arată în document.

De asemenea, portul măștii este obligatoriu, iar între participanți trebuie să existe o distanță de 2 metri sau un spațiu personal de 4 metri pătrați. Inițial era vorba de 8 metri.

Slujbele în aer liber nu sunt considerate adunări publice și se vor desfăşura cu menţinerea distanţei de 1,5 metri între persoane.

Se poate folosi aceeași lingurița de împărtășanie, dar trebuie dezinfectată după fiecare credincios

Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului de Interne mai prevede că preoții pot folosi la împărtășanie aceeași linguriță, dar aceasta trebuie dezinfectată după fiecare credincios.

Inițial, guvernanții au stabilit că trebuie folosite lingurinţe de unică folosinţă, dar reprezentanții BOR s-au opus categoric.

„În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse (de exemplu, mânerele uşilor, balustrade, scaune)”, mai prevede Ordinul.