Guvernul a prelungit valabilitatea poliţelor de asigurare pentru garanţii emise de societăţi intrate în faliment

Publicat: 06 05. 2022, 15:22
Actualizat: 06 05. 2022, 15:27

Guvernul a decis prelungirea termenului de valabilitate de la 90 la 150 de zile a poliţelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – garanţii, emise de societăţi împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment.

“Guvernul a aprobat astăzi ordonanţa de urgenţă privind modificarea articolului 262, alineatul 3 indice 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi pentru modificarea OUG nr. 19/2022 privind unele măsuri privind garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale.

Guvernul a decis prelungirea termenului de valabilitate a poliţelor de asigurare împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment de la 90 la 150 de zile de la data pronunţării hotărârilor.

Sunt contracte de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – garanţii din Anexa nr. 1 a Legii 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

El a explicat că măsura aprobată de Guvern a fost necesară având în vedere consecinţele generate de deschiderea procedurii falimentului împotriva unei societăţi de asigurări cu o cotă ridicată pe piaţă, care deţine în portofoliu poliţe în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei aferente contractelor de achiziţie publică, contractelor sectoriale.

Undă verde pentru falimentul City Insurance

Tribunalul Bucureşti a admis cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind deschiderea procedurii de faliment a City Insurance.

Admite cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi, în temeiul art.250 raportat la art.262 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei Societatea de Asigurare City Insurance SA.

În temeiul art.255 rap la art.145 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridică administratorilor societăţii de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia şi de a dispune de ele„, se arată în decizia instanţei.

Tribunalul a numit lichidator judiciar provizoriu pe CITR Filiala Cluj SPRL, cu o remuneraţie de 10.000 lei din averea City Insurance.

Potrivit deciziei judecătorilor, în baza art. 253 din Legea nr. 85/2014 se interzice, sub sancţiunea nulităţii, acţionarilor semnificativi ai societăţii de asigurare/reasigurare City Insurance sau persoanelor care au deţinut funcţii de conducere să înstrăineze acţiunile deţinute la societatea de asigurare/reasigurare debitoare, fără avizul prealabil al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi fără aprobarea judecătorului-sindic.

Scandalul City Insurance

Tribunalul a fixat termen pentru analiza stadiului continuării procedurii la 15 iunie 2022. Decizia nu este definitivă şi se poate formula apel în 7 zile de la comunicarea hotărârii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a City Insurance SA, asigurătorul la care cei mai mulți români au polițe RCA.