Guvernul a aprobat un memorandum prin care solicită CEDO amânarea luării unei decizii pilot privind România, informează B1 TV. Potrivit Ministrului Justiției, Raluca Prună, s-a cerut un termen de opt săptămâni, în care autorităţile române vor trimite un calendar cu măsuri exacte pentru îmbunătățirea situației la nivelul penitenciarelor din România.
”Decizia pilot urmează a fi luată de CEDO, ea se ia în situaţia în care Curtea deja a pronunţat multe hotărâri. În materie de condiţii din penitenciar, Curtea deja a pronunţat o decizie pilot împotriva Italiei. Acum împotriva României, pentru că noi am avut anul trecut 75 de hotărâri CEDO care au privit condiţii din penitenciar”, a declarat Raluca Prună.
România ar trebui să plătească 80 de milioane de euro dacă CEDO nu acceptă memorandumul înaintat de Guvern şi planul de măsuri propus de Ministerul Justiției pentru îmbunătăţirea condiţiilor din spatele gratiilor.
Problema nu este una strict financiară.
”Ce a făcut Guvernul României în ianuarie a fost să transmită CEDO rugămintea de a amâna o asemenea pronunţare. Curtea a condamnat Italia la plata a 8 euro pe zi de detenţie, pentru fiecare deţinut. Ceea ce face ca Italia să plătească anual 78 de milioane de euro”, a mai susținut aceasta.
”Problema este numărul de oameni ale caror drepturi sunt încălcate. Nu discutăm despre bani, ci despre oameni. Chiar dacă au comis infracțiuni, privarea de libertate este una, umilirea este altceva. Ce se întâmplă în penitenciar este o formă de umilire”, a afirmat Radu Chiriță, avocat.
#DIRECT_ONE_lvabfw#
Soluţiile pentru ca statul să nu piardă atâţia bani ar fi investiţiile în sistemul penitenciar din România.
”La sumele pe care urmează să le plătim, este mai ieftin să renovăm penitenciarele și să mai construim una-două, care ar fi necesare. În plus, ar trebui să luăm în calcul măsuri alternative preventive, chiar grațiere pentru unele fapte”, a mai spus avocatul.
Aprope 30.000 de persoane erau private de libertate în România, la jumătatea anului trecut, cele mai multe dintre acestea-în penitenciare.
La nivel naţional, sistemul penitenciar numără 44 de unităţi, dintre care 33 penitenciare, șase penitenciare-spital, trei centre de detenție și două centre educative. Pe lângă acestea, mai sunt două centre de pregătire, odihnă şi recuperate şi patru de formare profesională. Cei mai mulţi dintre deţinuţi se află în centre cu regim semideschis.