Guvernul a aprobat ordonanța prin care tinerii pot beneficia de diplome recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate, informează Mediafax. Documentul prevede și sancțiuni viitoare pentru instituțiile de învățământ care școlarizează fără autorizație.
Au dreptul de a beneficia de acte de studii recunoscute de către stat absolvenţii înmatriculaţi anterior începerii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevăzute în Legea educaţiei naţionale 1/2011, la instituţii de învăţământ superior acreditate şi care au fost înmatriculaţi, după caz: la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în spaţii neautorizate; la programe de studii organizate în limba de predare neautorizată; peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată; la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării; la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea condiţiilor de înmatriculare sau mobilitate.
Ministerul Educației aprobă, în termen de 30 de zile de la solicitarea instituţiei de învăţământ superior acreditate, numărul de formulare tipizate necesare pentru absolvenţii care se încadrează în criteriile prevăzute de ordonanţa aprobată miercuri.
Instituţiile de învăţământ superior care înmatriculează studenţi peste capacitatea maximă de scolarizare aprobată vor fi sancționate cu o amendă egală cu de zece ori valoarea taxelor de școlarizare încasate pentru numărul de studenţi înmatriculaţi peste capacitatea de şcolarizare aprobată. Totodată, aceleași sancțiuni vor fi aplicate și instituțiilor de învățământ superior care au şcolarizat la un program de studii organizat ca neautorizat.
Nerecunoaşterea validităţii diplomelor eliberate de către instituţiile de învăţamânt superior acreditate, de către orice persoană fizică sau juridică în procesul de angajare sau pentru continuarea de studii se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.
În fiecare an, în maxim șase luni de la începerea anului universitar, instituțiile de învățământ vor transmite Ministerului Educației tabele nominale cu toţi studenţii înmatriculaţi la fiecare program de studii, pentru fiecare domeniu, forma de învăţământ, limba de predare, locaţie geografică. În baza acestor tabele nominale, Ministerul va face verificări pentru a stabili dacă fiecare student este înmatriculat legal.