Guvernul a alocat noi imobile Bisericii, printre care și Episcopiei conduse de PS Iustin Sigheteanu, care a îndemnat credincioșii să-l voteze pe Ponta la prezidențiale

Publicat: 10 12. 2014, 13:51
Foto: satmareanul.net

Guvernul a alocat noi imobile Bisericii. Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, a primit imobile ale statului pe care în prezent le are în administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, un imobil fiind acordat gratuit şi Mănăstirii Polovragi din judeţul Gorj, transmite Gândul.

Un alt imobil a fost acordat gratuit de Guvern Parohiei Sf. Nicolae din Câmpina, Prahova.

Cedarea imobilelor a fost decisă în ultima şedinţă de guvern, fără să fie comunicată public.

Prin hotărâre de guvern, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a primit, gratuit, drept de proprietate pentru o construcţie de 1.494 metri pătraţi un teren de 3.104 metri pătraţi, Mănăstirea Polovragi din Gorj a devenit proprietară pe o construcţie de 72 metri pătraţi, iar parohia din Câmpina a primit în proprietate două construcţii în suprafaţă cumulată de 222 metri pătraţi şi un teren de 2.469 metri pătraţi.

În luna noiembrie, Mediafax a anunțat că pe agenda ultimei şedinţe de guvern dinaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a fost inclus un proiect de hotărâre prin care Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului va primi gratuit de la Guvern, în proprietate, o serie de imobile ale statului pe care în prezent le are în administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

Proiectul de act normativ a fost înregistrat la Guvern luni, 10 noiembrie, după ce la slujba din 8 noiembrie, conform imaginilor furnizate de presa locală, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, i-a îndemnat pe credincioşii din judeţele Satu Mare şi Maramureş, în faţa unor politicieni din coaliţia de guvernare, să se prezinte la urne şi să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pe cel pe care l-a definit ca fiind „al nostru, un creştin ortodox, care îşi face semnul Sfintei Cruci”.

La finalul şedinţei de atunci, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a precizat că cele două proiecte au fost amânate pentru o dată ulterioară, deoarece sunt necesare „anumite evaluări”.

În bugetul pe anul 2014, Guvernul a alocat 30 de milioane de lei pentru biserici. Ulterior, Executivul a deblocat din fondul de rezervă mult mai mulţi bani. O parte dintre hotărâri au venit şi ca urmare a vizitelor pe care mai marii Guvernului le-au făcut în diverse lăcaşe de cult.