Guvernul a adoptat OUG prin care se împart fondurile pentru centrele de vaccinare. Ministrul Sănătății: Rambursarea sumelor se va face în baza unor standarde de cost

Publicat: 15 01. 2021, 21:21
Sursa Foto: Hepta

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care primăriile primesc bani pentru dotarea centrelor de vaccinare. Este vorba despre OUG care a provocat, în ultimele zile, numeroase nemulțumiri în rândul edililor din teritoriu pentru că în varianta inițială a proiectului nu erau prevăzute sursele de finanțare.

OUG referitoare la finaanțarea centrelor de vaccinare din țară, aprobată de Guvern

Cheltuielile pentru dotarea centrelor și plata personalului medical vor fi decontate de la Ministerul Sănătății.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, „cheltuielile curente şi de capital pentru operaţionalizarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 ‘Sănătate’”.

Ministrul Sănătății:Vor exista standarde de cost

Ministrul Vlad Voiculescu a anunțat vineri, la finalul ședinței de guvern că rambursarea banilor chletuiți se va face în baza unor standarde de cost.

Întrebat dacă va exista un prag maxim cu privire la aceste sume, ministrul a răspuns: „Vor exista standarde de cost, deci o sumă limită care va putea fi rambursată de către Ministerul Sănătăţii din bugetul de stat pentru primării şi alte autorităţi. (…) Încercăm să găsim o formulă care să fie mulţumitoare pentru toată lumea şi să meargă de la standarde minime până la standarde, aşa, de oraş frumos”.

Proiectul prevede și că Direcțiile de Sănătate Publică trebuie să încheie contracte de finanțare cu primăriile, după care banii vor fi transferați către administrațiile locale din bugetul Ministerului Sănătății.

În ceea ce privește categoriile de cheltuieli pentru care asigură fonduri din bugetul Ministerului Sănătății, în nota de fundamentare se precizează: „cheltuielile prevăzute în Programul naţional de vaccinare pentru: materiale sanitare, medicamente, transport, obiecte de inventar, dezinfectanţi, etc. conform cheltuielilor eligibile prevăzute în OMS 377/2017; cheltuieli privind plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate în cadrul unităţilor sanitare aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pe baza solicitărilor CNAS formulate în acest sens”.