Guvernele Ciucă și Ciolacu au alocat peste 111 milioane de lei pentru biserici în diaspora. Investiții zero în educație pentru românii din străinătate
Guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au alocat, între 2023 și 2024, mai mult de 111 milioane de lei din bugetul de stat pentru achiziționarea, construirea și dotarea de biserici în diaspora, potrivit g4media.ro.
Majoritatea acestor fonduri au fost destinate unităților de cult ortodoxe și nu necesită rambursare. În aceeași perioadă, însă, nu au existat investiții semnificative în educația copiilor români din afacerea țării.
Bani pentru religie, nu educație: cheltuielile PSD și PNL
Multe dintre bisericile și unitățile de cult din străinătate au fost implicate în promovarea unui discurs extremist și anti-UE. Preoți și pastori români din diaspora au susținut deschis partidele extremiste AUR și SOS, precum și candidatul cu viziuni anti-UE, Călin Georgescu, în campania electorală.
Banii au fost alocați de guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și al Secretariatului de Stat pentru Culte. Conform datelor furnizate de Secretariatul General al Guvernului, Secretariatul de Stat pentru Culte a cheltuit 79,5 milioane de lei în 2023 și 2024 pentru lăcașuri de cult. În același timp, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a alocat, într-o singură sesiune de proiecte, peste 31,5 milioane de lei pentru bisericile din diaspora.
Un aspect important de menționat este că programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR, adoptat luni în parlament, prevede explicit ”continuarea finanțării cultelor religioase cel puțin la nivelul actual”, notează sursa menționată.
Cum au fost cheltuiți banii de Secretariatul de Stat pentru Culte
Secretariatul de Stat pentru Culte a oferit în anul 2023 un sprijin financiar de 23.726.808 lei pentru 49 de unități de cult din diaspora. Aceste fonduri au fost destinate lucrărilor de renovare și construcție a lăcașurilor de cult, achiziționării de imobile necesare activităților religioase și asigurării întreținerii și funcționării acestora, potrivit unui răspuns oficial.
Cel mai mare sprijin financiar acordat de Secretariatul de Stat pentru Culte unei unități de cult din diaspora în 2023, aparținând Bisericii Ortodoxe Române, a fost de 6.000.000 lei. Această sumă a fost destinată Parohiei „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru achiziționarea unei biserici în Londra. Este de menționat că Londra era singura capitală dintr-o țară occidentală cu mari comunități de români unde unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române nu aveau în proprietate un lăcaș de cult. Acordarea acestui sprijin financiar a fost posibilă prin adoptarea Memorandumul nr. C-2207/06.12.2023 de către Guvernul României.
Până în prezent, în 2024, Secretariatul de Stat pentru Culte a oferit un sprijin financiar de 55.863.620 lei pentru 33 de unități de cult din străinătate. Aceste fonduri au fost folosite pentru lucrări de renovare și construcție a lăcașurilor de cult, achiziționarea imobilelor necesare activităților religioase, întreținerea și funcționarea acestora, precum și pentru organizarea de simpozioane cu tematică cultural-religioasă.
Sprijin financiar de 28 milioane lei pentru lăcașuri de cult din diaspora în 2024
În acest an, suma totală acordată ca sprijin financiar unităților de cult din afacerea țării, aparținând Bisericii Ortodoxe Române, pentru achiziționarea imobilelor necesare desfășurării activităților acestora este de 28.021.000 lei. Detaliile sumelor alocate sunt următoarele: Parohia „Zămislirea Maicii Domnului” din La Rustica, Roma, Italia, sub Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, a primit 1.100.000 lei; Parohia „Bunavestire și Sf. Ier. Calinic de la Cernica și Svithun de Winchester” din Stavanger, Norvegia, sub Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, a primit 2.500.000 lei; Parohia „Sf. Parascheva și Sf. Genoveva” din Paris, Franța, sub Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale, a beneficiat de 18.200.000 lei; iar Centrul Eparhial din Roma, Italia, sub Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, a fost sprijinit cu 6.221.000 lei.
În 2024, cea mai mare sumă acordată de Secretariatul de Stat pentru Culte unei unități de cult din afacerea țării, aparținând Bisericii Ortodoxe Române, pentru achiziționarea unui imobil este de 18.200.000 lei. Această sumă a fost alocată parohiei „Sf. Parascheva și Sf. Genoveva” din Paris, Franța. Acordarea sprijinului financiar a fost posibilă prin adoptarea H.G. nr. 1214/2024 la nivelul Guvernului României.
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a beneficiat de un sprijin financiar de 6.221.000 lei pentru achiziționarea unui imobil în Roma, care va fi utilizat pentru amenajarea unui centru social dedicat copiilor bolnavi care se află în tratament la spitalul Bambino Gesù sau la alte spitale pediatrice din capitala Italiei, alături de familiile lor. Centrul social va fi situat în apropierea spitalului Bambino Gesù, în cartierul Gianicolense, și va fi dotat cu toate facilitățile tehnice, logistice și administrative necesare pentru a funcționa în scop social-filantropic.
Suma a fost alocată conform prevederilor Legii nr. 114/2007 și Legii nr. 326/2023, conform informațiilor furnizate de Secretariatul pentru Culte.
Sprijin financiar acordat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în 2024
- Uniunea Bisericilor Creștine Adventiste de Ziua a Șaptea din Spania – 1,5 milioane lei
- Mănăstirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului din Elveția – 1,5 milioane lei
- Asociația cultului penticostal din Italia – 0,5 milioane lei
- Parohia Ortodoxă Română Botezul Domnului, Construcție Biserică Fonte Nuova – 1,6 milioane lei
- Parohia Ortodoxă Română Sfinții Mucenici Epictet și Astion – 0,4 milioane lei
- Parohia Ortodoxă Como – 2 milioane lei
- Mănăstirea Ortodoxă Sf. Pantelimon Italia – 1 milion lei
- Parohia Sf. Paraschiva Madrid – 1,5 milioane lei
- Biserica Ortodoxă Sf. Parascheva Bruxelles – 1,3 milioane lei
- Biserica Ortodoxă din Nisa (Franța) – 1,5 milioane lei
- Complex Mănăstiresc Godoncourt (Franța) – 1,5 milioane lei
- Biserica Ortodoxă Parla (Spania) – 1,4 milioane lei
- Mitropolia Ortodoxă din Franța – 1,6 milioane lei
- Mănăstirea Buna Vestire Rossiers (Franța) – 1 milion lei
- Parohia Ortodoxă Verona – 0,7 milioane lei
- Parohia Ortodoxă Padova – 1,1 milioane lei
- Episcopia Ortodoxă a Spaniei și Portugaliei – 2 milioane lei
- Mitropolia Ortodoxă a Germaniei – 2 milioane lei
- Parohia Ortodoxă Pavona – 1,1 milioane lei
- Mănăstirea Țiganca (Republica Moldova) – 1,6 milioane lei
- Fundația Prietenii Parohiei Sf. Vasile (Olanda) – 1,2 milioane lei
- Cumpărarea bisericii din Ludwigshafen (Germania) – 2 milioane lei
- Biserica Ortodoxă Swansea (UK) – 0,5 milioane lei
- Parohia Ortodoxă Sf. Dimitrie și Ioan (Franța) – 1 milion lei