Guvernul decide azi dacă se redeschid școlile de luni. Scenariile pe care le iau în calcul

Guvernul decide azi dacă se redeschid școlile de luni. Scenariile pe care le iau în calcul
Foto: pixabay.com

Oficialii guvernamentali vor anunţa, marți, decizia finală cu privire la redeschiderea școlilor. Autoritățile își doresc ca elevii să revină în bănci din 8 februarie, atunci când începe semestrul al doilea, însă decizia va fi luată ținând cont de situația epidemiologică, mai ales în condițiile în care în România au fost depistate deja cazuri de infectare cu tulpina de coronavirus din Marea Britanie. Decizia finalî va fi luată într-o ședință de lucru, programată la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, acolo unde președintele Klaus Iohannis va discuta despre acest subiect cu premierul Florin Cîțu, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cel al Sănătății, Vlad Voiculescu, și cu alți specialiști din domeniul sănătății.

Autoritățile hotărăsc, marți, dacă școlile se vor redeschide din 8 februarie: Ce scenarii sunt avute în vedere

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara, luni, că „interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Dacă se va hotărî ca școlile să primească din nou elevi din 8 februarie, unitățile de învățământ ar urma să se redeschidă conform unor scenarii, care se vor aplica în fiuncție de rata de infectare cu coronavirus din fiecare localitate în parte.

Astfel, în scenariul verde se vor încadra localitățile în care rata infectării în ultimele 14 zile va fi sub 1,5 la mia de locuitori. Aici toate școlile vor fi redeschise și toți elevii vor participa fizic la cursuri.

Localitățile în care rata incidenței cazurilor de COVID-19 este cuprinsă între 1,5 și 3 la mia de locuitori se încadrează în scenariul galben, care presupune participarea la cursuri față în față a copiilor de grădiniță și a elevilor din clasele I-IV și din anii terminali (clasele a VIII-a și a XII-a).

Iar în cazul în care, într-o localitate, rata infectărilor este mai mare de 3 la mia de locuitori, aceasta intră în scenariul roșu, caz în care vor face cursuri față în față doar copiii de grădiniţă şi cei din ciclul primar.

În situația în care o localitate înregistrează o rată de infectare mai mare de 6 la mia de locuitori, aceasta va fi plasată în carantină, toate unitățile de învățământ vor fi închise, cursurile urmând a se desfășura exclusiv online.

Ce se întâmplă cu elevii și cadrele didactice aflați în situații vulnerabile

De asmenea, ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat că sunt avute în vedere și excepții de la prezența fizică la școală pentru anumite categiorii de elevi și cadre didactice.

”Elevii care au vulnerabilități medicale vor trebui să aibă asigurat procesul de predare-învățare online. A doua categorie – elevii care prezintă simptome. Recomandarea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației este aceea de a rămâne acasă, deci învățare online. A treia categorie – elevi cu aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Și pentru aceștia vom fi datori să asigurăm învățare-predare online. Cea de-a patra categorie – profesori care au vulnerabilități cronice, certificate de către un medic de medicină de familie. Aceștia, de asemenea, vor asigura procesul de predare online. A cincea și ultima categorie specială – profesori care prezintă simptome, care în care lucrurile vor trebui analizate ca atare. Atunci când profesorul are vulnerabilități cronice care îl împiedică să fie prezent în școală, programul orar va trebui să fie adaptat de către fiecare școală în așa fel încât elevii să aibă grupate acele ore online într-o singură zi”, a explicat, luni, Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`