Gustările dintre mese, o tendință tot mai des întâlnită la români. Care sunt preferințele acestora

Publicat: 17 10. 2024, 20:16
Actualizat: 17 10. 2024, 20:18
Foto. Pixabay

Tot mai mulți români au devenit adepții gustărilor dintre mese. Un studiu recent arată că 4 din 10 români consumă gustări între mese, o tendință care a început să devină nesănătoasă din cauza alegerii produselor care să fie consumate drept gustare.

Opțiunile românilor în materie de gustări

Potrivit sondajului, doar 37% dintre români optează pentru gustări sănătoase, în timp ce 58% aleg gustările dulci și 56% aleg gustările sărate. Specialiștii ne recomandă să consumăm fructe proaspete sau deshidratate, nuci și semințe pe post de gustări între mese.

„Sar peste anumite mese și îmi potolesc foamea cu anumite chestii gen snacks-uri, covrigi sau produse de patiserie sau ciocolată, preferata mea și, uneori, cu un fruct sau ceva mai simplu”, a mărturisit Ionela, hairstylist, conform Știrile ProTv.

Ce recomandă nutriționiștii

O gustare înseamnă de fapt, o masă micuță, cu până la 200 de calorii, formată din puține alimente. O variantă sănătoasă de gustare ar putea fi un iaurt, în combinație cu fructe proaspete, care nu ar trebui să depășească 150 de grame.

Specialiștii spun că rolul gustărilor este de a regla glicemia, dar și de a furniza energie corpului nostru. Mulți le cumpără de poftă decât, iar alții încearcă să compenseze prin gustări lipsa meselor.

„Într-adevăr, lumea merge mai degrabă spre gustările dulci, ciocolată sau chiar patiserii, din păcate, pentru că multă lume sare peste mesele principale și atunci ajungem să luăm ceva rapid de la magazin tocmai ca să ne furnizeze nivelul de energie”, a explicat Larisa Rusu, nutriționist.

Gustările – un factor important al risipei alimentare

Specialiștii spun că inclusiv gustările pot contribui la risipa alimentară. Un român aruncă la gunoi  70 de kilograme de mâncare anual, potrivit Băncii pentru Alimente.

„Pe fond de foame când mergem să cumpărăm aceste gustări există posibilitatea să cumpărăm mult mai mult decât am avea nevoie efectiv”, a spus Andreea Bobiș, reprezentant Banca pentru Alimente.