Patronul postului de televiziune Realitatea TV, aflat în insolvenţă de 7 ani, Cozmin Guşă, ar fi convins un mare fond de investiţii american să investească 50 de milioane de dolari în presa românească, scriu mai surse media. Doar că această investiţie nu vine din partea unui companii care să prezinte surse deschise şi sigure privind banii pe care îi folosesc şi au şi în trecut legături suspecte, inclusiv cu investitori ruşi controversaţi.
Este vorba de compania Ellaal Goldberg Corporation care va investi 50 de milioane de dolari, sumă ce va fi administrată de Mark J. Robertson, președinte al companiei de consultanță financiară Potomac Global Advisors, cu sediul în Washington.
Compania din Washington are deja o filială în România la Târgu Mureş numită Ellaal Goldberg SA, care îl are printre acționari chiar pe Cozmin Gușă.
Mark J.Robertson și a sa firmă Potomac Global Advisors au o strânsă legătură cu ţara noastră între clienții foști sau actuali ai firmei sale pe care i-a consiliat se numără Realitatea TV, Petromservice (Luca & Vîntu, ambii în pușcărie), Ministerul Economiei și Comerțului și firma Romtehnica. Nu figurează, cum ar fi trebuit, firma Ellaal Goldberg Corporation.
În Potomac Global Advisors, unul din partenerii lui Roberston este Alexander Treschev, avocat practician la Moscova și fost judecător militar în Rusia, numit prin decret de Mihail Gorbaciov. Potrivit prezentării de pe site-ul companiei, Treshchev a apărat în calitate de avocat interesele Federației Ruse în plan internațional.
Robertson mai e asociat în firma de avocați Mararu & Mararu cu reputații avocați români Ioan Mararu și Amala Mararu, firmă care a avut printre clienți UGIR 1903, Asociația Română a Petroliștilor, Federația Națională a Transportatorilor Rutieri, Ovidiu Tender (aflat în pușcărie), SIF Transilvania ori Roman Copper Canada. Acum cîțiva ani, Cotidianul relata că societatea avocaților Mararu, la acea vreme considerată o firmă modestă, de apartament, a ajuns în mod curios să reprezinte Roman Copper în acțiunea de preluare a unei mari firme precum Cupru Min Abrud, o afacere de sute de milioane de euro. Plus alte amănunte interesante, implicînd și niște investitori ruși.
Chiar dacă scopu oricărui fond de investiţii este profitul, compania americană nu este uşor de identificat prin surse deschise. Iar o altă parte ciudată în această investiţie, este că deşi fondul american are o sucursală proprie în România a ales să investească aceste fonduri printr-un consultat american care a avut în trecut numeroase contracte în România, inclusiv cu Realitatea TV.