Grosseto: Orașul italian ignorat până acum, devenit cea mai verde destinație turistică din UE

În ciuda obsesiei lumii pentru Toscana ca destinație de vacanță, Grosseto părea să fi fost uitat și evitat de harta turistică a Italiei. Cu toate acestea, acum arată întregii regiuni cum se poate face turism.

Grosseto este primul oraș italian care a câștigat premiul European Green Pioneer of Smart Tourism

În ciuda obsesiei lumii pentru Toscana ca destinație de vacanță, iar cu Florența și Siena la doar o oră distanță, Grosseto – cu centrul său istoric, rezervația naturală sălbatică și plajele la sale – pare să fi fost exclus de pe harta turistică, vizitat de puțini turiști.

Cu toate acestea, acest oraș toscan se află acum brusc în centrul atenției ca pionier european verde al turismului inteligent din 2024, selectat înaintea celor 40 de orașe într-un premiu al Comisiei Europene care recunoaște destinațiile turistice sustenabile mici, netradiționale, emergente din Europa.

Premiul își propune să creeze o rețea de destinații care împărtășesc cele mai bune practici pentru un turism responsabil, acționând ca exemplu pentru alte orașe europene.

„Succesul lui Grosseto ca pionier verde al turismului inteligent este rezultatul multor ani de eforturi concentrate pe îmbunătățirea moștenirii noastre naturale și culturale”, a declarat Antonfrancesco Vivarelli Colonna, primarul orașului Grosseto, într-un comunicat. „Acesta este doar începutul călătoriei noastre către un viitor mai verde și mai durabil pentru Grosseto”.

Atracțiile naturale ale orașului sunt cele care-l deosebesc de alte orașe vechi din Italia

Fiind primul oraș italian care a câștigat premiul, Grosseto speră să acționeze ca un exemplu al modului în care turismul responsabil poate fi mplementat într-o țară aflată în fruntea listelor multor călători, arată BBC.

În timp ce destinațiile populare precum Veneția, Positano și Cinque Terre se luptă cu un număr copleșitor de turiști, eforturile lui Grosseto ilustrează modul în care destinațiile alternative italiene pot încuraja călătoriile mai responsabile și pot atrage vizitatori care caută o experiență de călătorie mai lentă și mai semnificativă în Italia.

Centrul istoric al orașului Grosseto, înconjurat de ziduri medievale remarcabil de intacte și plin de clădiri vechi de secole, este la fel de bogat vizual și evocator ca orice „centro” italian, dar atracțiile naturale ale orașului sunt cele care îl deosebesc cu adevărat.

Conducând la doar câțiva kilometri spre vest de centru, ajungi pe cele 9.000 de hectare ale Parcului Regional Maremma care se întinde de la munții Uccellina până la Marea Tireniană.

Aici, pinii și câmpurile de grâu lasă loc câmpiilor plate și prăfuite, populate de cai sălbatici și vaci native cu coarne din Marema, peisajul care amintește mai mult de savana africană decât de peisajul rural toscan. Întinderi lungi de plaje naturale cu nisip încadrează parcul dinspre vest.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`