Grevă la Complexul Energetic Oltenia: Minerii susțin că au fost trădați de liderii sindicali

Publicat: 10 12. 2019, 15:33

Sute de mineri de la Cariera Jilț Nord, din cadrulComplexului Energetic Oltenia, au refuzat să intre la lucru în acestă dimineață. Aceștia sunt nemulțumiți că din economiile care s-au făcut la fondul de salariu anul acesta ei urmează să primească o suma infimă. Cei 200 de mineri sunt foarte nemulțumiți de negocierile pe care liderii lor sindicali le-au purtat cu administrația. Negocierile s-au purtat separat și nu într-o ședință comună și de altfel alți lideri sindicali spun că minerii de la cariera Jilț Nord au fost trădați de liderii sindicali care s-ar fi înțeles cu administrația pe sub masă.

Este vorba despre departamentul sindical care s-a format la nivel de Complexul Energetic Oltenia, sunt niște lideri de sindicat care pur și simplu iau salarii de peste 8000 de lei fără să facă nimic în afară decât să instige oamenii. Este vorba despre economia la fondul de salarii, din cauza aceasta minerii au oprit lucrul. Liderii de sindicat fără a se ține o comisie mixtă în care să se discute economia la fondul de salarii, această economie fiind făcută din bolile pe care le-au acumulat oamenii și medicalele lor. Adică peste 500 de mineri intră lunar în medicale, la 10 luni, 12 luni sunt 5000 de mineri. Acești mineri nu beneficiază de suma de 1000 de lei spor de producție pe care l-au câștigat prin greva din ianuarie, nu beneficiază de 300 de lei, tichetele de masă ale minerilor, nu beneficiază de salariul brut pentru că în medicale salariul este plătit de Casa de Asigurări. Din aceste cifre împărțit la 13.000 de mineri rezultă 1461 de lei economie la fondul de salariu” a declarat pentru B1.ro Nicu Bunoaică, lider sindical CE Oltenia.

’’Noi am înțeles și înțelegem situația Complexului Energetic Oltenia, întețelegem că nu am trimis acasă 200 de oameni anul trecut, dar până la 130 de lei este o diferență foarte mare. Adică eu îmi doresc măcar jumătate din această sumă adică 700 să li se dea, banii lor, banii pe bolile lor, banii din economia lor. Minerii nu au primit salopete, nu s-au făcut investiții, lucrează în condiții inumane, cer reducerea vârstei de pensionare” spune liderul sindical.

După protestul care a durat câteva ore aceștia au vorbit cu administrația și au reluat activitatea.