Mulți creștini țin postul Crăciunului în această perioadă, dar medicul Tudor Ciuhodaru a avertizat că renunțarea la anumite alimente poate implica riscuri pentru sănătate.
Problemele devin și mai serioase pentru cei care nu își pot permite să adopte un regim alimentar corespunzător din cauza costurilor ridicate ale produselor de post, scrie Fanatik.ro.
„Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.
Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă.
Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme”, a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook despre riscurile la care se expun cei care țin post.
Un regim alimentar echilibrat trebuie să includă proteine vegetale (din soia, cartofi, cereale integrale), glucide din fructe, lipide din uleiuri vegetale, nuci, semințe și să asigure aportul adecvat de vitamine din fructe și legume proaspete.
În același timp, chiar și în timpul perioadelor de post, este important ca meniul să fie adaptat în funcție de necesitățile calorice ale organismului, și poate chiar să fie suplimentat în situații de efort fizic intens sau în timpul sarcinii.
Nu trebuie să consumăm în exces alimente bogate în calorii, cum ar fi ciocolata, dulceața, nucile sau fasolea, conform medicului Tudor Ciuhodaru.
În plus, în post, oamenii trebuie să țină cont „de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii)” și „să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile”.