Greșeala comună pe care o fac mulți români atunci când sunt răciți. Ce medicamente nu trebuie să ia niciodată

Greșeala comună pe care o fac mulți români atunci când sunt răciți. Ce medicamente nu trebuie să ia niciodată
Foto: Pixabay

Te-ai întrebat vreodată ce ar trebui să eviți să iei atunci când te confrunți cu răceala? Mulți oameni optează să ia medicamente sau antibiotice imediat ce observă primele simptome, în speranța că se vor simți mai bine în ziua următoare.

Ce medicamente să nu iei niciodată când ești răcit

Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu a avertizat asupra unor produse de evitat în caz de răceală, explicând potențialele efecte adverse.

Medicamentele nu sunt panaceu pentru răceală, iar utilizarea neadecvată a antibioticelor. La momentul actual s-a declanșat o epidemie de rezistență la antibiotice. Este esențial să nu luăm antibiotice fără prescripție medicală pentru răceală. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu avertizează asupra greșelilor comune făcute în acest sens.

Medicul recomandă alte opțiuni terapeutice în caz de răceală și reducerea consumului de antibiotice, cu atât mai mult în perioada actuală. Cu toate acestea, mulți români aleg să ia antibiotice la primele simptome ale răcelii, fără consultarea unui specialist, ceea ce ar putea genera probleme serioase în timp.

La ce se poate ajunge dacă se dezvoltă rezistența la antibiotice

Anumite infecții necesită astfel de tratamente, dar există și alternative terapeutice și atunci limităm cumva perioada de timp. Reducerea consumului de antibiotice și nefolosirea lor pentru infecții virale este un lucru absolut necesar.

Pentru că din păcate suntem o țară care folosește foarte multe antibiotice pentru infecții virale de toate felurile, iar în sfera ORL, a infecțiilor respiratorii, excesul este, evident.

Din păcate, și exces de prescripție medicală, dar și exces de automedicație sau de pacienți care găsesc ceva antibiotice pe la vecin, rămase în casă, de la precedenta infecție”, a explicat, prof. dr. Codruț Sarafoleanu, la DC Medical.

Rezistența la antibiotice poate face tratamentul unor infecții grave, cum ar fi pneumonia, tuberculoza sau septicemia, mai dificil sau chiar imposibil în timp. Pe măsură ce eficacitatea antibioticelor scade, tratamentul devine mai problematic pentru cei care le utilizează frecvent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`