Greenpeace, avertisment după ce o barjă cu 1.700 de tone de cărbune s-a scufundat în Portul Constanţa: Autorităţile se pregătesc pentru un adevărat dezastru ecologic
Greenpeace atrage atenția că autorităţile se pregătesc pentru un adevărat dezastru ecologic după incidentul care a dus la scufundarea unei barje încărcată cu 1.700 de tone de cărbune în Portul Constanţa.
Greenpeace, avertisment privind dezastrul ecologic din Portul Constanța
Greenpeace militează pentru renunţarea la combustibilii fosili, precizând că ”alimentează războiul din Ucraina şi susţin maşinăria de război a lui Putin”.
„1.700 de tone de cărbune rusesc s-au scufundat în portul Constanţa, autorităţile se pregătesc pentru un adevărat dezastru ecologic. Combustibilii fosili sunt principalii responsabili pentru criza climatică în care ne aflăm. Deşertificarea, seceta, inundaţiile, fenomenele meteorologice extreme au deja impact asupra comunităţilor din care facem parte, dar şi din toată lumea.
În acelaşi timp, combustibilii fosili ruseşti alimentează războiul din Ucraina şi susţin maşinăria de război a lui Putin, a transmis, joi, Greenpeace România.
Organizaţia apreciază că ”aceste două crize ar fi trebuit ca până acum să fi convins autorităţile naţionale şi europene să pună un embargou pe combustibilii fosili din Rusia şi să facă o prioritate din energia verde, curată”.
„Ce aşteaptă autorităţile? Un alt dezastru ecologic pentru a-şi asuma o decizie care va fi în beneficiul oamenilor şi al naturii?”, a mai transmis organizaţia.
Barjă scufundată în Portul Constanța. Ea avea cărbune din Rusia
O barjă încărcată cu 1.500 de tone de cărbune s-a scufundat în Portul Constanța. Cărbunele era din Rusia și trebuia să ajungă în Serbia. Autoritatea Navală Română a deschis o anchetă, fiind luate în calcul două ipoteze. Garda de Mediu a fost sesizată deoarece există risc de poluare.
Barja fusese încărcată cu aproape 1.500 de tone de cărbune, în dana 119 a portului Constanța. A fost dusă apoi în dana 99 pentru a se alătura convoiului ce trebuia plece spre Canalul Dunăre Marea Neagră. Numai că acolo a început să ia apă și, chiar dacă muncitorii au încercat să o pompeze, barja s-a scufundat, informează Digi24.
Taficul naval nu a fost pus în pericol, dar deasupra apei au apărut urme de ulei, așa că a fost sesizată Garda de Mediu.