Greenpeace și locuitorii din satul Runcurel, judetul Gorj, au protestat duminică din cauză că sunt nemulțumiți de exproprierile care urmează sa aibă loc în acea zonă.
Autoritățile au hotărât ca peste 134 de familii să fie evacuate în vederea extinderii carierei de lignit aparținând Complexului Energetic Oltenia. Sătenii sunt foarte supărați din cauză că statul oferă despăgubiri mult prea mici pentru acele terenuri, și anume, ei primesc patru lei pentru un metru patrat de teren, potrivit deciziei pe care a luat-o Guvernul anul trecut, informează B1 TV.
Greenpeace a dat Guvernul în judecată
#DIRECT_ONE_k8db05#
Localnicii spun că acele sume de bani li s-au oferit fără a avea loc negocieri. Astfel că aceștia s-au adunat duminică împreună cu cei de la Greenpeace în jurul carierei de lignit și au afișat bannere cu mesaje sugestive.
Unul dintre reprezentanții Greenpeace, Ion Cepraga, a intervenit telefonic la B1 TV prin care a declarat că la finalul anului trecut, Guvernul a emis hotărârârea de Guvern 960/2015 care acordă statut de utilitate publică pentru proiectul de extindere al carierei Jiltz Nord. Această carieră este una de lignit ce deservește termocentrala Turceni, a Complexului Energetic Oltenia. Cariera aparține acestui complex.
Ion Cepraga, coordonator campanii Greenpeace Romania, a mai declarat că problema cu această hotărâre este faptul că se permite exproprierea localnicilor din satul Runcurel, fără un proces just de negociere.
Ion Cepraga: "Cu alte cuvinte, compania va prelua gospodăriile oamenilor oferindu-le acestora compensații stabilite unilateral, fără vreun proces de negociere. Localnicii vor primi fie patru lei pe metru pătrat, fie 5,2 lei pe metru pătrat. De asemenea, localnicii sunt indignați de faptul că nimeni nu vine să stea de vorbă cu ei, nici reprezentanți ai Guvernului, nici de la CE Oltenia, si, ce e mai grav, nici de la primăria Mătăsari, comuna de care aparține satul Runcurel."
" O altă problemă existentă destul de gravă este că nu sunt lămurite integral drepturile de proprietate, în sat. Prin urmare, oamenii au acte de proprietate pe curte, pe grădină, dar nu au și pe restul suprafețelor pe care le dețin, adică pe suprafețele de pădure sau teren arabil. Și, prin urmare, nu poți oferi compensații cât timp nu e stabilit dreptul de proprietate. Pe lângă toate aceaste, banii nu vor veni de la beneficiarul lucrării, ci vor veni de la bugetul de stat, adică de la contribuabilii români.", a declarat Ion Cepraga, coordonator campanii Greenpeace Romania.