Apa din aproximativ 1.500 de fântâni din județul Gorj a devenit nepotabilă, în urma inundațiilor, a anunțat Direcția de Sănătate Publică. Analizele făcute în laborator au arătat că în apă există prea mult fier, mangan, clor, amoniu şi chiar bacterii periculoase, precum Ecoli. Inspectorii de sănătate publică au luat la verificat atât fântânile, cât şi reţelele publice de alimentare din tot judeţul. În aproape 20 comune, au constatat că apa nu este bună de băut. Majoritatea fântânilor afectate se găsesc în două localități în care nu există nicio sursă de apă potabilă adecvată. Ca urmare, Direcția de Sănătate Publică a emis o interdicție privind consumul de apă din aceste două fântâni și a solicitat autorităților locale să furnizeze apă din alte surse pentru populație, pe o perioadă de 45 de zile.
În acest interval, fântânile vor trebui curățate și apa tratată. După expirarea celor 45 de zile, apa va fi supusă din nou unor analize de calitate. Localitățile cel mai grav afectate sunt Turburea și Crușeț, unde localnicii sunt nevoiți să parcurgă distanțe considerabile pentru a obține apă potabilă, atât pentru ei, cât și pentru animalele lor.
Primarii din zonă au cerut sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj pentru a aduce apă cu ajutorul cisternelor și a asigura necesarul de apă în regiune.
Bolile provocate de apa contaminată pot avea complicaţii fatale mai ales în cazul copiilor sub cinci ani. Medicii spun că febra, vărsăturile sau durerile abdominale sunt primele simptome care ar trebui să ne alerteze.