Alina Gorghiu (PNL), ministrul Justiției, a declarat că, de la începutul anului 2023 până la începutul lunii august, aproape 600 de condamnați fugari au fost aduși de statul român înapoi în țară.
Aceasta a mai afirmat că principalul motiv invocat de fugari e că sunt supuși unui „tratament degradant și torturii” în penitenciarele din România. Ministerul Justiției depune eforturi pentru a îmbunătăți condițiile din închisori, a continuat Gorghiu, și 1.200 de noi locuri vor fi gata chiar la finalul acestui an.
De 33 de ani niciun guvern nu a reușit să construiască niciun penitenciar nou, dar acum două sunt în procedură de achiziție, a mai susținut ministrul Justiției.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Selectiv”, moderată de Dan Bucura pe B1 TV.
„Știu că e o frustrare la nivel public. De când am preluat mandatul, nici nu sunt trei luni, mă întreabă și-n online și pe stradă: ”dna ministru, când îi aducem acasă? E complicat să dau un răspuns pentru că fiecare fugar, că e mai mult sau mai puțin celebru, urmează niște proceduri. Dar da, actul de justiție nu poate fi considerat împlinit dacă persoana condamnată nu execută pedeapta.
De la începutul anului 2023 până la începutul lunii august, (sunt) aproape 600 de fugari aduși de statul român înapoi în țară. Din Marea Britanie sunt cei mai mulți, spania locul 2 și, o să vă surprind, Italia – 77 de fugari pe care am reușit să-i aducem în această scurtă vreme înapoi în țară. Unii sunt cu nume sonore și asta atrage atenția”, a declarat ministrul Justiției, pentru B1 TV.
Gorghiu a amintit apoi de magnatul israelian Benny Steinmetz, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul ”Ferma Băneasa”, care „a fost arestat în Cipru și urmează să fie supus procedurilor, vom demara toate acțiunile de colaborare judiciară în materie penală”.
„Știți că fac asta din prima zi de mandat. Discutăm cu toți omologii, cu colegii din ambasade, magistrații de legătură. Statul român nu e pasiv. E drept, mandatul european de arestare a fost aplicat diferit de unele state. Italia, de exemplu, dar care și-a mondificat legislația la finalul anului trecut și a îmbunătățit această colaborare și mulțumesc autorităților italiene că acum comunicarea e bună. Sigur că, de la caz la caz, facem discuții”, a continuat ministrul.
„Principalul motiv invocat de fugari e că sunt supuși unui tratament degradant și torturii în penitenciarele din România. E o temă de maximă preocupare pentru Ministerul Justiției, că am fost condamnați la CEDO în sute de dosare pe acest motiv (…) Ne preocupă condițiile din penitenciare.
La finalul anului o să avem 1.200 de locuri noi în sistemul penitenciar.
De 33 de ani niciun guvern nu a reușit să construiască niciun penitenciar nou. Construim pavilioane noi, reamenajăm locurile de detenție… Mereu probabil ne-am izbit de bariera finanțelor.
Avem două peniteciare acum în procedură de achilize publică, la Buzău și Ilfov, fonduri de la statul român, încercăm să obținem și din afară împrumuturi. Ne cam dăm cu stângul în dreptul în materie de procedură de achiziții publice, a mai declarat ministrul Alina Gorghiu, pentru B1 TV.