Google Doodle, 28 MARTIE: Ziua Profesorului în Republica Cehă și Slovacia

Google Doodle, 28 MARTIE: Ziua Profesorului în Republica Cehă și Slovacia

În mai multe țări,Ziua profesoruluieste destinată a fi ziua specială de apreciere a cadrelor didactice. În unele dintre ele ziua este sărbătorită la sfârșitul săptămânii, în timp ce în altele este celebrată într-o zi lucrătoare.

În Republica Cehă și Slovacia se sărbătorește ziua nașterii lui John Amos Comenius. Tot pe 28 martie are loc și o competiție numită Zlatý Ámos (Amosul din Aur) iar premierile se fac pe această dată.

Comenius a fost un filosof, gramatician și pedagog ceh. Membru al sectei Frații Moravi, Comenius s-a ocupat întrega viață de perfecționarea metodelor pedagogice.

Opera saîl face să fie considerat, în momentul de față, părintele educației moderne.

A realizat o delimitare a pedagogiei ca un sistem de sine stătător care studiază educația. A abordat toate problemele importante ale pedagogiei legate de metodă, conținuturi, de ideal, inclusiv a ajuns la concluzia că pedagogia elaborează niște norme care se exprimă prin principii didactice. A elaborat 27 de principii didactice, dintre care cel mai important este „principiul instituției”. A afirmat că „Viața e o școală”.

Comenius este cunoscut, înainte de toate, prin mica sa lucrare întitulată Janua linguarum reserata sau la Cheia limbilor (Lesna, 1631): a adunat în 1000 de fraze toate cuvintele uzuale, în așa fel încât să dea, tot odată, în timp scurt, cunoașterea cuvintelor și cea a lucrurilor. Această scurtă lucrare a avut un succes prodigios: a fost retipărită deseori și a fost tradusă în aproape toate limbile.

Comenius a completat această operă dând „Orbis sensualium pictus”, Nürnberg, un fel de enciclopedie în care cuvintele sunt însoțite de imagini care le explică; Grammatica janualis; lexicon januale, culegere în care toți radicalii sunt reuniți în fraze.

Aceste cele mai importante tratate ale sale au fost reunite sub titlul Opera didactica, Amsterdam, 1657. Printre altele, a scris lucrări de istorie, religie, filosofie. Câteva dintre operele sale au fost redactate în limba cehă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`