Google celebrează 101 ani de la nașterea maestrului în origami Akira Yoshizawa
Motorul de căutare Google și-a schimbat miercuri logo-ul pentru a celebra 101 ani de la nașterea maestrului japonez Akira Yoshizawa. De-a lungul anilor copiii din întreaga lume au folosit hârtia pentru a crea diverse obiecte, până când Yoshizawa a dezvoltat o adevărată artă din plierea foilor: origami.
Akira Yoshizawa a tranformat timpul pierdut al copiilor într-o magie tridimensională și făcut ca lumea artei să fie cu adevărat spectaculoasă.
Fiecare literă a logo-ului este făcut din hârtie colorată și împodobită cu 4 fluturi de dimensiuni diferite.
Artistul japonez s-a născut pe 14 martie 1911 în Kaminokwwa, Japonia, într-o familie săracă de fermieri. La vârstă de 13 ani Yoshizawa s-a mutat în Tokoyo pentru a se angaja la o fabrică. Aici el și-a perfecționat tehnicile de origami, iar ani mai târziu avea să facă peste 50.000 de modele.
Yoshizawa a acționat ca un ambasador cultural internațional pentru Japonia de-a lungul carierei sale. În 1983, împăratul japonez Hirohito i-a acordat Ordinul Soarelui Răsare, una din cele mai mari distincții care poate fi acordată pentru un cetățean japonez.
Akira Yoshizawa a murit în 2005, în Tokyo, la vârsta de 94 de ani.
Foto: Akira Yoshizawa/ ro.wikipedia.org
Origami (din japoneză 折り紙 origami, hârtie pliată) constituie arta plierii hârtiei colorate în modele de creaturi vii, obiecte neînsuflețite sau forme decorative abstracte.
Lumea artelor tradiționale japoneze a reprezentat întotdeauna pentru occidentali o fascinație, iar discipline precum ikebana – arta aranjării florilor, chanoyu – ceremonia ceaiului, origami – arta plierii hârtiei și multe altele au simbolizat elemente ale frumuseții și perfecțiunii japoneze.
Etimologic, cuvântul origami, de origine japoneză, este format din oru care are sensul de “a îndoi” și kami cu sensul de “hârtie”, deci “hârtie îndoită”. Numele de origami a fost adoptat în anul 1880, până atunci arta plierii hârtiei fiind denumită orikata. Formele care pot fi realizate prin această artă sunt legate de imaginația celui care pliază hârtia, dar există și categorii de forme tradiționale care includ flora și fauna. Arta origami din zilele noastre acoperă o zonă largă de forme, de la ceasuri cu cuc și dragoni, până la forme simple care exprimă mai degrabă spiritul decât forma unei imagini.
Există multe stiluri de origami, acestea pornind de la cele mai simple compoziții până la compoziții extraordinar de complexe, alcătuite din mai multe unități origami pentru a forma un poliedru, precum și reprezentări formate din două sau mai multe coli de hârtie. Cu toate aceste multe forme de abordare, cele mai simple forme de origami sunt modelele formate dintr-un pătrat de hârtie, fără a utiliza lipiciul. Se pot folosi diferite feluri de hârtie, de la cea subțire la cea groasă, precum și hârtia velină a revistelor sau hârtia de împachetat.